Početna Kultura “Poetarium” kao “opoezivanje naroda”

“Poetarium” kao “opoezivanje naroda”

0
Žikica Milošević
Žikica Milošević

Prvo ovogodišnje otvoreno veče poezije “Poetarium”, na kojem su po dve autorske pesme predstavili pesnici iz Novog Sada, Beograda, Subotice i Kragujevca, održano je sinoć u prepunom “Domu b-612”.

Skoro tročasovni program vrlo neformalnog, opuštenog karaktera, uz prigušeno svetlo, bio je podeljen u dva dela, a u svakom od njih učesnici su predstavili po jednu svoju originalnu pesmu.

Bojan Samson
Bojan Samson

Učestvovali su pesnici Damir Nedić iz Kragujevca, Borislav Stanić iz Subotice, Viktorija Martinova i Milan Mijatović iz Beograda, Nina Petrov, Marko Vuksanović, Dalibor Radovanac, Marijana Jakobac, Bojan Samson, Dijana Knežević, Darko Burmudžija, Dušan Gardinovački, Jelena Anđelovska i Žikica Milošević iz Novog Sada. Moderator programa bio je pesnik Nikola Oravec.

Budući da svaki “Poetarium” ima određenu temu, sinoćni je bio posvećen fetišima. Pre kazivanja svojih stihova, svaki od učesnika morao je da navede svoj fetiš. Neki od njih vešto su izbegli da govore o tome, ali većina ih je vrlo rado odgovorila na zadatu temu. Fetiši su bili razni – od knjiga i egzibicionizma, preko piva i očiju, do vrlo specifičnih poput ženskih stopala i zadnjica, uniformi medicinskih sestara i golmanskih rukavica.

Viktorija Martinova
Viktorija Martinova

Poezija koju su autori čitali bila je iznenađujuće slobodna – kako formalno, tako i u pogledu sadržaja.

Dok je Martinova odlučno govorila o besmislenim estetskim zahtevima koje današnje društvo stavlja pred mlade žene, Dijana Knežević govorila je o modernom “dejtingu” i odlasku u supermarket sa novim dečkom. Bojan Samson u svojoj setnoj pesmi “Hej Džo” doneo je priču o gradskom boemu s kojim se nekoliko puta susreo, a Dušan Gardinovački satirično se osvrnuo na pojedine ličnosti iz sveta politike.

Borislav Stanić
Borislav Stanić

Publika je s posebnim oduševljenjem pozdravila Borislava Stanića, koji je sebe predstavio kao “kradljivca tuđeg materijala”. On je, naime, preuzeo delove rečenica koje je našao u starim udžbenicima iz psihijatrije i kriminologije, formirajući potpuno nove rečenice, beskrajno duhovite, neretko apsurdne.

Moderator Nikola Oravec izrazio je zadovoljstvo sinoćnim “Poetariumom”, rekavši kako su na nekim od prethodnih poetskih večeri bili prisutni i elementi performansa, koji su ovog puta uglavnom izostali.

Nikola Oravec
Nikola Oravec

Zatvarajući program, on se zahvalio svim gostima i učesnicima, najavivši da će sledeći događaj iz ovog ciklusa biti organizovan već krajem februara.

– Ovih se dana često govori o nekakvim porezima, svako malo čujemo nešto o oporezivanju naroda. U tom smislu, “Poetarium” možemo posmatrati kao “opoezivanje naroda” – zaključio je Oravec.

Autor: Radovan Sekulić
Foto: Radovan Sekulić