Početna Aktuelno Poklanjamo karte za Johan Štraus fest

Poklanjamo karte za Johan Štraus fest

0

U znak sećanja na lik i delo čuvenog austrijskog kompozitora, dirigenta i violiniste, Johana Štrausa Mlađeg, koji je svoj prvi koncert održao upravo u Novom Sadu, kompanija Color Media Communications od ove godine organizovaće manifestaciju “Johan Strauss Fest”.

Festival u čast autora čuvene kompozicije “Na lepom plavom Dunavu” i “najmuzikalnije glave 19. veka”, biće održan 7. oktobra 2022. na dve lokacije – u dvorcu Kotek (današnja Poljoprivredna škola sa domom učenika u Futogu) i Rimokatoličkoj crkvi Srca Isusovog u Futogu.

Za 10 najbržih čitalaca koji se jave na mejl maja.guzijan.cpg@gmail.com obezbedili smo besplatne ulaznice za koncert u dvorcu Kotek.

U Novi Sad Štraus je došao sa 22 godine, a iz našeg grada u svet je poneo nekoliko uspomena pretočenih u vrhunska muzička dela. Prema legendi, njegova najpoznatija kompozicija “Na lepom plavom Dunavu”, nastala je kada je Štraus 1867, dvadeset godina nakon prve posete Novom Sadu, bio gost u dvorcima grofa Koteka u Futogu i Sremskoj Kamenici. Note su nastale najverovatnije u Futogu, dok je kompozitor gledao Dunav i sremsku stranu. Nakon Novog Sada, on je turneju nastavio u Rumuniji i Rusiji, a ubrzo zatim i u Americi.

Osim Johan Strauss Fest-a, kompanija Color Media Communications od 2017. organizuje “Franz Liszt Fest” u Kaštelu Ečka pored Zrenjanina, na čijem je otvaranju 1820. kao dečak nastupao Franc List, slavni mađarski kompozitor i pijanista.

Detaljan program potražite na sledećem linku: http://communications.rs/johannstraussfest/

Autor: NSHronika.rs