Početna Kultura Portugalski filozof i pisac Žoze Žil dolazi u Novi Sad

Portugalski filozof i pisac Žoze Žil dolazi u Novi Sad

0

notes-on-wood-5-1315374-639x376

Portugalski filozof Žoze Žil posetiće Srbiju u maju i biće gost Studentskog kulturnog centra Novi Sad u čijoj produkciji je napravljena predstava “Katalogizacija strahova ili priručnik za poletanje” rađena po motivima njegove knjige “Portugalija danas – strah postojanja”.

Predstava je premijerno izvedena 16. i 17. aprila u okviru “Nedelje pozorišta” u SKCNS Fabrici, a na repertoaru je i 3. maja kada će biti organizovan razgovor sa Žozeom Žilom, saopštio je Studentski kulturni centar Novi Sad.

Rediteljka Dina Radoman objasnila je da je predstava inspirisana knjigom “Portugalija danas – strah od postojanja” u kojoj je jedna od glavnih tema strah i njegovo dejstvo na portugalsko društvo i na pojedinca – strah od delanja, od donošenja odluka koje nisu u skladu sa vladajućom normom, strah da se voli, da se stvara, da se živi.

Predstava je zapravo neka vrsta dijaloga sa knjigom, a pet priča u komadu jeste odgovor autorske i glumačke ekipe na pitanja kako se strah stvara, razvija i utiče na ljude.

– Žil govori o Portugalu, a mi o sebi, svojim unutrašnjim svetovima, ali i našoj zemlji, onoj bivšoj i ovoj sadašnjoj. Tako nastaje taj dijalog sa knjigom – precizirala je rediteljka.

Žoze Žil, rođen 1939. godine u Mozambiku, i veoma je uticajni savremeni portugalski filozof.

Mladost je proveo u Lisabonu, ali je zbog Salazarove diktature odlučio da potraži utočište u nekoj slobodnoj zemlji. Preselio se u Pariz gde je 1982. godine doktorirao. Pohađao je predavanja Žila Deleza čiji je uticaj na njegovo mišljenje bio odlučujući.

Između 1986. i 1989. vodio je istraživačke projekte o estetici , napisao je nekoliko knjiga, ali je najveću pažnju privukao upravo izdanjem “Portugalija danas – strah od postojanja” objavljenom 2004. godine.

Odmah po objavljivanju knjige, magazin “Le Nouvel Observateur” je Žozea Žila uvrstio među 25 velikih mislilaca savremenog sveta.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Freeimages