Početna Kultura Posle 50 godina saniran muzejski depo Muzeja savremene umetnosti Vojvodine

Posle 50 godina saniran muzejski depo Muzeja savremene umetnosti Vojvodine

Muzejski depo Muzeja savremene umetnosti Vojvodine saniran je posle 50 godina. Izgrađen je 1970. godine, a osim Muzeja savremene umetnosti Vojvodine koristi ga i Muzej Vojvodine. Više decenija je bio poplavljen usled kiša, što je ugrožavalo vrednu kolekciju kuluturnog nasleđa. Sada je saniran i rekonstruisan sredstvima Pokrajinske vlade u iznosu od 31 milion dinara.

– Posle 50 godina uradili smo važnu stvar – sanirali muzejski depo i na taj način sačuvali prostor za više od 350.000 važnih eksponata koji se ovde čuvaju. Uspeli smo da stvorimo prostor dostojan očuvanja naše kulturne baštine – rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon obilaska Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Kako je pojasnio, rešen je tehnički problem sa kanalizacionim sistemom koji je bio uzrok čestog plavljenja i koji je uočen odmah nakon izgradnje. Mirović je najavio da je pripremljena projektna dokumentacija i za druge etape uređenja platoa i unutrašnjosti Muzeja.

Prema njegovim rečima, ove godine će biti sanirana i fasada zgrade Srpskog narodnog pozorišta, a za nekoliko nedelja će biti gotov i projekat za rekonstrukciju Studija M.

Obilasku Muzeja prisustvovala je i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Izvor: novisad.com
Foto: Pokrajinska vlada