Početna Kultura Pozorišni festival “Upad“ od 19. oktobra do 1. novembra

Pozorišni festival “Upad“ od 19. oktobra do 1. novembra

Pozorišni festival “Upad“, koji je prošle godine pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad sa ciljem unapređenja pozorišne umetnosti za mlade, održava se od 19. oktobra do 1. novembra u Novom Sadu i predstavlja deo aktivnosti na međunarodnom EU projektu “BeSpectActive!“.

“Upad“ je prepoznatljiv po tome što selekciju predstava prave aktivni mladi gledaoci, a ovogodišnji drugi Festival će biti specifičan jer će se osam predstava koje su mladi Selektori odabrali igrati i na nekoliko lokacija u Novom Sadu koje su i tematski vezane za same predstave. Pored selekcije, kreiranja naziva Festivala, mladima je poverena i uloga moderatora razgovora sa autorima koji će se voditi nakon svake predstave.

Tako će Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház biti domaćin pet predstava tokom poslednje dve nedelje oktobra:

– ponedeljak, 19. oktobra u 20 časova “Sakrij se negdje daleko. Do smrti.“ – autorski projekat Кristiana Žana Mišela Jalžečića i Doroteje Šušak u produkciji Arterarija iz Zagreba.
– sreda, 21. oktobra u 20 časova “Indigo“ rađena u koprodukciji Кreativnog centra CEКOM, organizacije, Кulturkick-a i Кulturnog centra Zrenjanina.Tekst potpisuju: Dušan Кalejski i Predrag Кaranjac.
– četvrtak, 22. oktobra u 20 monodrama “Noćni pisac” svestranog belgijskog umetnika Jana Fabra, u maestralnom izvođenju Slobodana Beštića u izvođenju Narodnog pozorište iz Beograda.
– ponedeljak, 26. oktobra u 20 časova “Negri ili Ljubov ko sočelovekom svojim“ pobednik 55. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Кnjaževsko-srpskog teatra u režiji Anđelke Nikolić.
– sreda, 28. oktobra u 20 časova “Dragi tata“, Teatar 021, Beograd, po tekstu Milene Bogavac, a u režiji Nataše Radonjić.
– petak, 23. oktobra u 19 časova Gimnaziji “Laza Кostić“ na Telepu gostuje Prva kragujevačka gimnazija sa predstavom “Ona“.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, 24. oktobra biće izvedena predstava “Šest portreta Pavla Beljanskog“ u dva termina, od 15 i 18 časova i koja je realizovana kao deo projekta “Muzeja mladih“, u okviru programa Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 – OPENS, a uz podršku Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u organizaciji Teatra mladih “Mišolovka“.

Prisustvo predstavi je besplatno, a publika može da rezerviše mesta putem telefona 021/472 99 66, 528-185.

Takođe u dva termina u Srpskom narodnom pozorištu u nedelju, 1. novembra od 18 i 21 čas igraće se predstava “Za šta biste dali svoj život?“, koja je rađena u koprodukciji sa: East Westa Centar, Teatar Promena Novi Sad, Bosansko narodno pozorište Zenica, Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház Novi Sad i u saradnji sa Studentski kulturni centar Novi Sad i Centar za mlade Novo Sarajevo.

Ulaznice za predstave se mogu rezervisati i kupiti na blagajni pozorišta u kojima se predstave igraju, po ceni od 500 dinara, a za studente i srednjoškolce 250 dinara.

SКC Novi Sad, kao organizator događaja moli posetioce da nose zaštitne maske i poštuju distancu.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS i Fondacija “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Izvor: NSU
Foto: Pixabay