Početna Kultura Pozorišni festival “Upad“ od 19. oktobra do 1. novembra

Pozorišni festival “Upad“ od 19. oktobra do 1. novembra

0

Pozorišni festival “Upad“, koji je prošle godine pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad sa ciljem unapređenja pozorišne umetnosti za mlade, održava se od 19. oktobra do 1. novembra u Novom Sadu i predstavlja deo aktivnosti na međunarodnom EU projektu “BeSpectActive!“.

“Upad“ je prepoznatljiv po tome što selekciju predstava prave aktivni mladi gledaoci, a ovogodišnji drugi Festival će biti specifičan jer će se osam predstava koje su mladi Selektori odabrali igrati i na nekoliko lokacija u Novom Sadu koje su i tematski vezane za same predstave. Pored selekcije, kreiranja naziva Festivala, mladima je poverena i uloga moderatora razgovora sa autorima koji će se voditi nakon svake predstave.

Tako će Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház biti domaćin pet predstava tokom poslednje dve nedelje oktobra:

– ponedeljak, 19. oktobra u 20 časova “Sakrij se negdje daleko. Do smrti.“ – autorski projekat Кristiana Žana Mišela Jalžečića i Doroteje Šušak u produkciji Arterarija iz Zagreba.
– sreda, 21. oktobra u 20 časova “Indigo“ rađena u koprodukciji Кreativnog centra CEКOM, organizacije, Кulturkick-a i Кulturnog centra Zrenjanina.Tekst potpisuju: Dušan Кalejski i Predrag Кaranjac.
– četvrtak, 22. oktobra u 20 monodrama “Noćni pisac” svestranog belgijskog umetnika Jana Fabra, u maestralnom izvođenju Slobodana Beštića u izvođenju Narodnog pozorište iz Beograda.
– ponedeljak, 26. oktobra u 20 časova “Negri ili Ljubov ko sočelovekom svojim“ pobednik 55. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Кnjaževsko-srpskog teatra u režiji Anđelke Nikolić.
– sreda, 28. oktobra u 20 časova “Dragi tata“, Teatar 021, Beograd, po tekstu Milene Bogavac, a u režiji Nataše Radonjić.
– petak, 23. oktobra u 19 časova Gimnaziji “Laza Кostić“ na Telepu gostuje Prva kragujevačka gimnazija sa predstavom “Ona“.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, 24. oktobra biće izvedena predstava “Šest portreta Pavla Beljanskog“ u dva termina, od 15 i 18 časova i koja je realizovana kao deo projekta “Muzeja mladih“, u okviru programa Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019 – OPENS, a uz podršku Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u organizaciji Teatra mladih “Mišolovka“.

Prisustvo predstavi je besplatno, a publika može da rezerviše mesta putem telefona 021/472 99 66, 528-185.

Takođe u dva termina u Srpskom narodnom pozorištu u nedelju, 1. novembra od 18 i 21 čas igraće se predstava “Za šta biste dali svoj život?“, koja je rađena u koprodukciji sa: East Westa Centar, Teatar Promena Novi Sad, Bosansko narodno pozorište Zenica, Novosadsko pozorište/Újvidéki Színház Novi Sad i u saradnji sa Studentski kulturni centar Novi Sad i Centar za mlade Novo Sarajevo.

Ulaznice za predstave se mogu rezervisati i kupiti na blagajni pozorišta u kojima se predstave igraju, po ceni od 500 dinara, a za studente i srednjoškolce 250 dinara.

SКC Novi Sad, kao organizator događaja moli posetioce da nose zaštitne maske i poštuju distancu.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS i Fondacija “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Izvor: NSU
Foto: Pixabay