Početna Kultura Pozorište mladih u Novom Sadu danas puni 89 godina

Pozorište mladih u Novom Sadu danas puni 89 godina

0

Svečana akademija povodom Dana Pozorišta mladih u Novom Sadu i proslave 89. rođendana biće održana večeras od 19 sati u Velikoj sali tog pozorišta, gde će biti izveden bogat umetnički program.

Lutkarsko pozorište pri Sokolskom društvu na adresi Ignjata Pavlasa 4, koje je vremenom preraslo u Pozorište mladih, počelo je sa radom 1932. godine u Novom Sadu.

Prva premijera je bila 12. februara 1933. godine kada je Lutkarsko pozorište izvelo predstavu “Kraljević iz podzemlja“.

Zahvaljujući vrednom radu Lazara Dragića, upravnika tog pozorišta i prvog školovanog lutkara u Novom Sadu, kao i profesora Bore Kostića koji je izradio scenografiju, lutke i kostime, komad “Kraljević iz podzemlja“ se smatra prvom profesionalnom lutkarskom predstavom na području Republike Srbije i čitavog regiona.

Po pisanju štampe iz 1933. godine, rukovanje lutkama, njihovi kostimi, svetlosni efekti, kao i dekoracije, bili su besprekorni.

Tako je 12. februar simbolično proglašen za datum kada se slavi Dan Pozorišta mladih i dan lutkarstva u Srbiji.

Najnovija premijera Pozorišta mladih, nakon manjih odlaganja, izvedena je u sredu veče sa delom “Smrt gospodina Goluže” prema pripoveci Branimira Šćepanovića, u režiji Patrika Lazića, sa Sašom Torlakovićem u glavnoj ulozi (prvak NP Sombor).

Svečanoj akademiji će prisustvovati najviši predstavnici Novog Sada.

Izvor: RTV
Foto: Wikipedia