Početna Kultura Praizvedba opere “Vladimir i Kosara” u Srpskom narodnom pozorištu

Praizvedba opere “Vladimir i Kosara” u Srpskom narodnom pozorištu

0

Praizvedba opere u dva čina “Vladimir i Kosara” novosadskog kompozitora Stevana Divjakovića biće koncertno izvedeno 18. marta, u 20 časova na sceni Srpskog narodnog pozorišta “Jovan Đorđević”, a reprizno na Dan Srpskog narodnog pozorišta 28. marta, kada se obeležava 156 godina najstarijeg profesionalnog pozorišta. Libreto je priredio Stevan Divjaković, prema libretima Vladimir i Kosara Petra Preradovića i Miodraga Milanovića i tragediji Vladislav Jovana Sterije Popovića. Značajno je što će se opera “Vladimir i Kosara” izvoditi u okviru velikog jubileja za Operu SNP-a – 120 godina od prvih operskih predstava u Novom Sadu i 70 godina obnovljene Opere i neprekidnog rada (16. novembra 1947).

Operu diriguje maestro Mikica Jevtić, a u solističkim ulogama se pojavljuju: Saša Petrović, tenor (Vladimir, dukljanski kralj), Danijela Jovanović, sopran (Kosara, Samuilova kći), Nebojša Babić, bariton (Vladislav, sinovac Samuilov), Vasa Stajkić, bariton (Samuil, bugarski kralj), Željko R. Andrić, bariton (Radovan, Vladimirov prijatelj), Violeta Srećković, mecosopran (Mara, Kosarina prijateljica) i Goran Krneta, bas (David, bugarski arhiepiskop). Hor priprema Vesna Kesić Krsmanović, režijsku postavku Katarina Mateović Tasić, a koncertmajstori su Vladimir Ćuković i Sergej Šapovalov.

Praizvedba opere Vladimir i Kosara, na muziku i libreto Stevana Divjakovića, savremenog domaćeg kompozitora, obogaćuje fazu u životu legende o zarobljenom zetskom kralju Vladimiru koga iz carske tamnice izbavlja ljubav Kosare, ćerke njegovog pobedioca i tamničara (Samuila). Legenda koja traje već hiljadu godina nastavlja svoj život i na pozorišnoj sceni. Ova romantična ljubavna storija decenijama je privlačila pažnju i naklonost umetnika, istoričara, istraživača. Ali, opera nam može pokazati kako se motiv i sadržaj prilagođavaju ukusu i zahtevima vremena, ćudima umetničkog shvatanja, kako se muzikom i srpskim jezikom delo oplemenjuje, menja i čini jedan razvojni luk u srpskoj umetnosti.

Autor: NsHronika