Početna Kultura Predavanje dr Vladimira Dimovskog u Poklon zbirci Rajka Mamuzića

Predavanje dr Vladimira Dimovskog u Poklon zbirci Rajka Mamuzića

0

Predavanje “Filmske tehnike i analiza slike” dr Vladimira Dimovskog, docenta na Departmanu za grafičko inženjerstvo i dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, predstaviće publici mogućnosti korišćenja osnovnih kinematografskih tehnika u procesu kreativne analize umetničkog dela i pokušaće da približi posetiocima remek-dela istorije umetnosti upotrebom filmskih tehnika i animacije.

Autor predavanja predstaviće proces izrade svojih edukativnih video radova kojima pokušava da, digitalnim intervencijama na samim delima, naglasi ključne elemente i time posmatraču olakša njihovo tumačenje. Slušaoci će moći da se upoznaju sa svim fazama procesa izrade ovakve video forme, od scenarija do finalnog rendera, kroz autorove primere animacija nastalih u proteklih nekoliko godina, za potrebe kreativnog predstavljanja i interaktivnog tumačenja likovnog dela.

Kroz proces izrade ovakve animirane analize umetničkog dela publika će moći da otkrije sliku kao samo naizgled statičan fenomen, koji je moguće oživeti putem predstavljenih tehnika iz oblasti filmske i video produkcije.

Godine 2012. Galerija Matice srpske i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog pokrenule su manifestaciju “Leto u vrtu galerija”, koja je Novosađanima pružila predah u prijatnom ambijentu muzejske bašte, kao i kvalitetan kulturni sadržaj. Ovogodišnjem, sedmom ciklusu programa pridružila se i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, te se od ovog leta kroz program “Leta” aktuelizuje još jedan atraktivni muzejski prostor Trga galerija, što je uslovilo promenu naziva manifestacije u “Leto na Trgu galerija”.

Svakog četvrtka u 21 sat, uz besplatan ulaz, do 30. avgusta publiku očekuje zanimljiv program ispunjen projekcijama filmova, koncertima, predavanjima i drugim vidovima kontekstualizacije i afirmisanja različitih kulturnih fenomena. “Leto na Trgu galerija” su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, kao i Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

Predavanje će biti održano u četvrtak, 9. avgusta, sa početkom u 21 čas, u vrtu Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića,  a u sklopu manifestacije “Leto na Trgu galerija”.

Autor: NsHronika
Foto: Promo