Početna Kultura Predavanje “Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog” 2. juna

Predavanje “Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog” 2. juna

0

Činjenica da četvrtinu radova u Spomen-zbirci predstavljaju dela sedam umetnica čini ovaj legat specifičnim u nacionalnim i međunarodnim okvirima. Pažljivo birajući dela više od četiri decenije, Pavle Beljanski je stvorio zbirku čiji sastav potvrđuje značaj ženskog stvaralaštva u sagledavanju vrednosti nacionalne istorije umetnosti. Iz sadašnje perspektive, kada su pitanja ženske ravnopravnosti još uvek aktuelna, njegovo vrednovanje i izbor umetnica za antologiju nacionalne i jugoslovenske moderne umetnosti, veliki su poduhvat. U predavanju će posebna pažnja biti posvećena predstavljanju prijateljskih odnosa Pavla Beljanskog sa pojedinim umetnicama, kao i okolnostima izbora njihovih dela za kolekciju.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog predstavlja redak primer legata u međunarodnim okvirima, jer četvrtinu od ukupnog broja dela iz kolekcije čine dela sedam umetnica: Nadežde Petrović, Vidosave Kovačević, Lize Križanić, Zore Petrović, Leposave St. Pavlović, Ljubice Sokić i Milice Zorić. Novo i savremeno što je sedam umetnica iz kolekcije Pavla Beljanskog donelo kulturi i umetnosti svoga vremena, poslužilo je kao inspiracija da se putem video prezentacije i razgovora predstavi sedam savremenih umetnica, školovanjem ili životom vezanih za Novi Sad, evropsku prestonicu kulture: Monika Sigeti, Jelena Vladušić, Jelena Janev, Jelena Kovačević Vorgučin, Milica Dukić, Bojana S. Knežević i Dragana B. Stevanović.

Izložbom dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, video prezentacijama o umetnicama iz muzejske kolekcije ali i delima novosadskih umetnica, uz bogat prateći program izložbe, cilj je da predstavimo status umetnica nekad i sad dijaloškim odnosom između dela autorki iz Spomen-zbirke i savremenih umetničkih praksi, navode iz Spomen zbirke.

Osim slika i tapiserija iz legata diplomate, za uspostavljanje ovih relacija poslužile su fotografije iz muzejskog fonda, posmatrane kao umetnička dela i dokumenti, ali i značajan broj dela u različitim tehnikama nabavljanih putem akvizicija, kojima je Spomen-zbirka proširila mogućnosti sagledavanja stvaralačkih opusa sedam heroina iz legata Pavla Beljanskog.

Predavanje “Heroine Pavla Beljanskog” održaće mag. Milana Kvas u četvrtak, 2. juna, u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Izvor: RTV
Foto: SZPB