Početna Kultura Predavanje “Miodrag Marković – Namesnik kulture i dobročinstva” u SZPB

Predavanje “Miodrag Marković – Namesnik kulture i dobročinstva” u SZPB

0

Predavanje “Miodrag Marković – Namesnik kulture i dobročinstva” održaće se u četvrtak, 4. jula, u Spomen-zbirci Pavlja Beljanskog, s početkom u 19 časova.

Značaj legatorstva za očuvanje kulturne baštine Spomen-zbirka Pavla Beljanskog ističe kroz saradnje sa drugim, srodnim legatima. U okviru pratećeg programa aktuelne izložbe “Pavle Beljanski i Ivo Andrić: Diplomate i darodavci”, Marina Radosavljević, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu, predstaviće legat diplomate Miodraga Markovića, zaposlenog u Ministarstvu inostranih poslova u isto vreme kada su i Pavle Beljanski i Ivo Andrić aktivni u diplomatskoj službi.

Kao ljubitelj umetnosti, Marković je za života formirao kolekciju umetničkih dela, značajnih ostvarenja srpske umetnosti nastalih od početka 20. veka do sedme decenije istog, sa naglaskom na period između dva svetska rata. Mnogi umetnici iz kolekcije Pavla Beljanskog zastupljeni su u legatu Miodraga Markovića: Milan Konjović, Marko Čelebonović, Milo Milunović, Jovan Bijelić, Zora Petrović, Peđa Milosavljević, Nedeljko Gvozdenović, Ivan Tabaković, Ivan Radović, Ljubica Sokić.

Umereni modernizam iskazan na delima iz treće i četvrte decenije prošlog veka odraz je ukusa legatora, kao izdanka građanske humanističke inteligencije prve polovine 20. veka.

Izložba “Pavle Beljanski i Ivo Andrić: Diplomate i darodavci”, otvorena je 13. jun i posetioci je mogu pogledati sve do 4. avgusta 2019. godine u Spomen-zbirci Pavlja Beljanskog.

Autorke izložbe su: MA Gordana Gajić, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Tatjana Korićanac, Muzej Grada Beograda.

Izložba je nastala kao rezultat saradnje sa Muzejem grada Beograda u okviru kojeg se nalazi Spomen-muzej Ive Andrića. Ovim projektom, Spomen-zbirka obeležava 100 godina od početka diplomatske karijere Pavla Beljanskog u Stokholmu 1919. godine.

Izložbom se ističe pripadnost istom kulturnom miljeu ličnosti Pavla Beljanskog i Ive Andrića na osnovu kontakata i poznanstava sa umetnicima, kao i sadržaja njihovih likovnih zbirki.

Izložba obuhvata izbor dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i dela iz umetničke zbirke Ive Andrića istih autora, a u postavku su inkorporirani panoi sa izložbe Muzeja grada Beograda Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine.

Medijski pokrovitelji: RTV Vojvodine, Color Media Communications, Radio Beseda. Izložbu prati bogat program u vidu predavanja, projekcija i kreativnih radionica za najmlađe.

Foto: Promo/Legat Miodraga Markovića