Početna Kultura Predavanje “Starke, Martinke, Lubotonke: Dizajnerska obuća i kulturno nasleđe” sutra u Muzeju...

Predavanje “Starke, Martinke, Lubotonke: Dizajnerska obuća i kulturno nasleđe” sutra u Muzeju Vojvodine

0

Predavanje “Starke, Martinke, Lubotonke: Dizajnerska obuća i kulturno nasleđe” biće održano u sredu, 7. aprila, u Muzeju Vojvodine.

Predavanje Stefana Žarića organizuje se kao prateći program izložbe “Ja nosim Vas, Vi nosite mene; Tradicionalna obuća iz etnološke zbirke Muzeja Vojvodine.

Kao integralni deo sistema mode, obuća je, podjednako koliko i odeća, obeležena socijalnim, političkim i kulturnim značenjima. Polazeći od moći mode da “ispriča priču”, predavanje će ukazati na transformacije prevashodno dizajnerske obuće visoke mode kroz istoriju i to kroz dijalog sa eksponatima sa izložbe.

Od Blanikovog cipelarnika Keri Bredšo koji postaje svojevrsni kabinet čudesa do pojave Melanije Tramp kao prve dame SAD i njene transformacije od Lubitonovih štikli do Vivijeovih baletanki i starki Kamale Haris sa naslovnice Voga koje postaju (anti)politički “statement”, obuća nam istinski pokazuje da ona nosi nas isto toliko koliko mi nosimo nju.

Predavanje u sredu počinje u 13 sati.

Zbog poštovanja epidemioloških mera, oni koji žele da prisustvuju predavanju treba da se prijave na elektronsku adresu pedagoska.sluzba@muzejvojvodine.org.rs. Takođe, biće obezbeđen prenos uživo preko Fejsbuk stranice Muzeja Vojvodine.

Izvor: 021
Foto: Pixabay