Početna Kultura Predavanje “Ulice i lica mog grada” u petak, subotu i nedelju u...

Predavanje “Ulice i lica mog grada” u petak, subotu i nedelju u GMS

0

Kustosko vođenje kroz stalnu postavku, pod nazivom “Ulice i lica mog grada”, održaće se u petak, 1. februara u Galeriji Matice srpske, a povodom obeležavanja Dana grada.

Kada je austrijska carica Marija Terezija 1. februara 1748. godine Petrovaradinskom Šancu dala povlastice slobodne kraljevske varoši, odredila je da mu ime bude Neo Plantae (Neoplanta), što bi u prevodu sa latinskog značilo novo naselje, a na srpskom Novi Sad.

Kroz vođenje “Ulice i lica Novog Sada” publici će biti prezentovana umetnička dela iz kolekcije Galerije Matice srpske koja govore o nastajanju Novog Sada, njegovoj istoriji, i o tome čime je ovaj grad zaslužio naziv Srpska Atina. Govoreći o slikama “Novi Sad” Nikole Graovce, “Kamenički park” Bogdana Šuputa, “Mladi Jovan Jovanović Zmaj” Novaka Radonića, “Svetozar Miletić” Petra Dobrovića i drugim, publika će moći da se podseti istorijskih ličnosti i značajnih mesta koja su i danas viđena kao simboli Novog Sada.

Predavanje će u petak početi u podne.

Isto predavanje će biti ponovljeno i u subotu i nedelju, 2. i 3. februara, u terminima redovnih vođenja kroz stalnu postavku, u 13 i 17 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay