Početna Kultura Predstava “Baal” i Miloš Biković u naslovnoj ulozi u Srpskom narodnom pozorištu...

Predstava “Baal” i Miloš Biković u naslovnoj ulozi u Srpskom narodnom pozorištu 28. aprila

0

Miloš Biković i „Baal“ Bertolda Brehta, u režiji cenjenog i višenagrađivanog slovenačkog reditelja Dijega de Brea, 28. aprila gostuju i pred novosadskom publikom na sceni „Jovan Đorđević” Srpskog narodnog pozorišta.

„Baal“ je prvi Brehtov celovečernji komad, napisao ga je kao dvadesetogodišnjak, na samom kraju Velikog rata, i u njemu se naziru elementi dramaturških tehnika njegovog „epskog teatra“. Jedna od najpopularnijih predstava Beogradskog dramskog pozorišta svoju premijeru imala je u aprilu prošle godine, te je tada reditelj Dijego de Brea istakao da ovaj tekst danas još više funkcioniše nego kada ga je mladi Breht pisao u psihozi Prvog svetskog rata.

„On otvara užasno teška pitanja oko toga da kapitalizam i sreća nekako ne idu zajedno. Šta mi ustvari činimo da (ne)postignemo smisao? Zašto ne izađe iz nas? Zašto smo toliko dezorijentisani? Zašto je ovo nebo iznad nas prazno i neobećavajuće, a dole, tu gde jesmo, je nepodnošljivo?“, rekao je tada de Brea.

Pored jednog od trenutno najpopularnijih glumaca Miloša Bikovića, u predstavi igraju i Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Ivan Zablaćanski, Jana Milosavljević, Marija Pikić, Miloš Petrović Trojpec, Milan Čučilović, Milan Zarić, Stefan Radonjić, Miodrag Radonjić.

Svi zainteresovani, ulaznice mogu pronaći na blagajni SNP-a.

Mini festival „Naši dani“ ponovo u maju

Ovo gostovanje Beogradskog dramskog pozorišta ujedno je i nagoveštaj meseca maja koji će biti u znaku drugog izdanja mini festivala „Naši dani“. Tokom nekoliko četiri festivalska dana, novosadska publika moći će da pogleda četiri predstave BDP-a, ali i da prisustvuje razgovorima sa glumcima.

Od 15. do 18. maja gledaćemo „Kamen“, u režiji Patrika Lazića, zatim „Zaljubljeni Šekspir“ rediteljke Ane Tomović, „Cement Beograd“ u režiji Sebastijana Horvata, dok će poslednjeg dana festivala, 18. maja biti odigrana predstava „Demokratija“ Veljka Mićunovića.

Direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta, Milovan Filipović, kaže da je ovo pravi primer odlične saradnje ostvarene sa Beogradskim dramskim pozorištem, te da ona zasigurno postaje tradicionalna.

„Za Dramu SNP-a, jedna od najvažnijih saradnji koje smo uspostavili, je upravo ova sa BDP-om koja je rezultirala jednim vrlo uspešnim festivalom u prošloj godini. Uspešne u smislu posećenosti, kvaliteta predstava, i festivala koji je pokazao da i u teškim uslovima, može da opstane. Ponovo imamo vrlo kvalitetne predstave BDP-a kod nas nas sceni, a verujem da će i beogradska publika jednako toplo prihvatiti ono što mi tamo pokažemo”, dodaje FIlipović.

Kako se saradnja nastavlja, Srpsko narodno pozorište će u novembru 2022. godine ponovo gostovati u Beogradskom dramskom pozorištu.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SNP / D. Udovičić