Početna Kultura Predstava “Five for two” u Novosadskom pozorištu

Predstava “Five for two” u Novosadskom pozorištu

0

five_for_two

Predstava “Five for two” biće izvedena u subotu, 16. maja u Novosadskom pozorištu sa početkom u 19 časova, a ulaz je besplatan povodom Noći muzeja.

Na sceni je stolica a na njoj žena. U ženinoj ruci – kutija. Šta je u njoj? Nešto sasvim konkretno i određeno ili pak nešto neuhvatljivo, nekakvi zvuci prirode, ptičiji cvrkut, tišina…

Inspirisani nikad dovršenom pesmom Ota Tolnaija, nastalom nakon pesnikovog boravka u Njujorku 1984. godine kada je upoznao Šeril Saton, glumicu iz trupe Boba Vilsona koja je nekoć negovala pesnika Janoša Pilinskog, plesači Debrei – Varga upustitili su se u ovu plesnu sonatu. Prati ih muzika Akoša Selevenjija.

Priča o Šeril Saton i pesniku Pilinskom datira iz 1973. godine kada ga, bolesnog i prikovanog za krevet svakodnevno obilazi ova znamenita glumica. Ona mu kuva čaj, neguje ga, zateže posteljinu, presvlači krevet. O tim susretima u međuvremenu je nastao i esej, o pozorištu, o tišini u njemu, o ljudskim odnosima i novim formama…

Deneš Debrei, čuveni je plesač koji je nekoć plesao sa Jožefom Nađom s kojim i danas povremeno sarađuje. Debrei bio je selektor festivala Infant i jedan od aktera novosadskog “Galeba” u kojem ima jednu od najuzbudljivijih scena u toj predstavi.

Ples, koreografija, video: Denes Debrei, Heni Varga
Svetlo: Boris Butorac
Scenografija: Tinde Varga
Muzika: Akoš Selevenji, Laurent Rochelle

Autor i foto: NsHronika.rs