Početna Kultura Predstava “Prokleta avlija”

Predstava “Prokleta avlija”

Prokleta avlija

Večiti stvaraoci i uvek aktuelne teme – prema istoimenom romanu Ive Andrića balet “Prokleta avlija” u nedelju, 10. maja, sa početkom u 19.30 časova na Sceni “Pera Dobrinović”. Za prvu predstavu umetničke igre po motivima jednog Andrićevog romana originalnu muziku je napisao Zoran Erić, a koreografiju je uradila Dana Rutenberg iz Izraela. Scenario, režiju i scenografiju potpisuje Nebojša Bradić.

“Prokleta avlija” nastala je u koprodukciji Nacionalne fondacije za umetničku igru sa Narodnim pozorištem u Beogradu i festivalom Grad Teatar iz Budve. U predstavi igraju Milica Jević, Nikola Tomašević, Rikardo Kampos Freire, Luka Lukić, Nebojša Gromilić, Igor Naumovski, Čedomir Radonjić i Nebojša Naumovski, a asistent koreografa je Marija Janković-Šehović.
Od oktobra prosle godine ovaj komad se izvodi na redovnom repertoaru velike scene Narodnog pozorista u Beogradu, dok je premijerno izvođenje na letnjem festivalu Grad Teatar u Budvi donelo ogroman uspeh i višeminutne ovacije.

„Igra je za Andrića uvek bila preozbiljno događanje, osobeno ponavljanje života u svoj svojoj protivrečnosti i složenosti. Igranje za Andrića znači savladavanje materije i materijalnog. Igra otvara vrata jedne dublje stvarnosti, gde postojanje gledamo kao u ogledalu. Igra je daleko od bilo kakve nevinosti i naivnosti – sve je u suštini igra, a igra je sama po sebi ’đavolski ozbiljna stvar’. Priča o Andrićevoj Avliji u ovoj predstavi postaje sve zgusnutija, mračnija, ali i poetičnija… Sve se svodi na utamničene ljude – zatvorenike i njihove čuvare – ograđene spoljnjim, nametnutim zidom, ali i unutrašnjim krugom koji su sami sebi napravili. Ovo je priča o sveprisutnoj krivici – krivici zbog pristajanja na takvo okruženje, i slabosti da se bilo šta promeni”, rekao je
Nebojša Bradić.

Autor i foto: NsHronika.rs