Početna Kultura Završena manifestacija Ritam Evrope

Završena manifestacija Ritam Evrope

0

ritam-evrope-2015-jpg_

Ritam Evrope, manifestacija kojom se u Novom Sadu obeležava 9. maj – Dan pobede nad fašizmom, završen je sinoć na Trgu slobode velikim koncertom na kojem su nastupili Sonik bum siks (Sonic Boom Six) i Goblini.
Tu manifestaciju devetu godinu za redom organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad (SKCNS), a ovogodišnji Ritam Evrope protekao je u znaku 70 godina od pobede nad fašizmom.
Manifestacija je zvanično počela 4. maja od kada je održan niz izložbi i tribina koje su tematski bile posvećene ovom datumu, a svoje radove predstavili su i učesnici internacionalnog konkursa SKCNS pod nazivom “70 godina pobede nad fašizmom”.

U Berlinu je 9. maja 1945. godine potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga u Drugom svetskom ratu, i od tada se ovaj dan u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom. Pet godina kasnije, 9. maja 1950. francuska vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke, što je predstavljalo prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije. Zato se 9. maj obeležava i kao Dan evropskih integracija, poznatiji kao Dan Evrope.

Autor: Beta, RTV