Početna Kultura Predstava “Sanjari” u utorak u Novosadskom pozorištu

Predstava “Sanjari” u utorak u Novosadskom pozorištu

0

Predstava “Sanjari” biće izvedena u utorak, 15. januara u Novosadskom pozorištu.

Tekst je napisao Robert Lenard, a inspirisan je pričom Žibera Adera i tekstovima Bertolta Brehta, Noama Čomskog, Ulrike Majnhof, “Nevidljivog komiteta” i drugim dokumentima.

Ko su danas sanjari o kojima govore “Sanjari”, ima li tih ljudi od onog sveta koji su još uvek toliko nevini da veruju u promenu sveta na bolje? Šta je danas, u vremenu tolike i takve otupljenosti, istinska pobuna i jesmo li, zarad najbanalnije malograđanske komotnosti, spremni za nju? Ima li te pobune u pozorištu, tom imaginarnom prostoru slobode, na sva ova pitanja pokušaće da odgovori predstava “Sanjari – fantazmagorija jedne revolucije”.

O tome zašto postavlja ovaj komad na scenu, reditelj Robert Lenard kaže da je prošlo 50 godina od 1968.

– Pedeset godina od te političko-kulturno-seksualne revolucije. Ta revolucija je umrla, njeni učesnici su postali ili teroristi ili primereni građani novostvorenog kapitalizma. Poslednja globalna pobuna je misterija i dan-danas, ali upravo ta misterija nudi i mogućnost da se zamisli jedna nova, bolja, još suludija revolucija. I to danas, u imaginarnom prostoru pozorišta. “Sanjari”, i knjiga Žilbera Adera, i istoimeni film Bernarda Bertolučija su intimne priče, privatne seksualno-intelektualne revolucije koja je paralelna sa velikim događajima izvan zidova građanskog stana. Priča o trojci, koja se upoznaje kroz ljubav prema filmu i umetnosti i upušta sve dublje u pohotu, postaje ogledalo revolucije – poručuje Lenard.

Glavne uloge igraju: Emina Elor, Daniel Gomboš i Bence Salai. Uz njih igraju i Terezia Figura, Agota Ferenc, Daniel Husta i Ištvan Kereši.

Predstava će početi u 19 časova.

Izvor: 021
Foto: Novosadsko pozorište