Početna Kultura Predstavljanje zbirke “Svakodnevno ubijanje života” Žarka Milenkovića večeras u Čitaonici Gradske biblioteke

Predstavljanje zbirke “Svakodnevno ubijanje života” Žarka Milenkovića večeras u Čitaonici Gradske biblioteke

0

Predstavljanje pesničke knjige Žarka Milenkovića pod nazivom “Svakodnevno ubijanje života” biće održano večeras, 29. maja, sa početkom od 19 časova u Čitaonici Gradske biblioteke (Dunavska 1).

O knjizi govore:

dr Jelena Marićević Balać, književna kritičarka
Sanja Perić, književna kritičarka
– autor

Urednica programa: Vesna Živković

Žarko Milenković (1988, Priština) je pesnik, književni kritičar i proučavalac književnosti. Objavio je knjige pesama “Kenotaf” (2014) i “Krhotine leta” (2019), kao i knjigu eseja “Tmina i praznina, Horror vacui u srpskoj poeziji XX i XXI veka” (2021).

Dobitnik je Godišnje književne nagrade Književnog društva Kosova i Metohije “Grigorije Božović” za najbolju knjigu objavljenu 2019. godine. Urednik je književnog programa i književnih izdanja Doma kulture Gračanica.

U ovim pesmama iskustva Milenković škrto, jednostavno i uverljivo svedoči o ugroženoj egzistenciji, o svetovima koji se dodiruju, ali se ne razumeju, o opsednutoj svakodnevici. To, međutim, nije ni neka apstraktna ugroženost, ni jeza izazvana nekim opštim kvarovima i štetama u svetu.
To je duboko konkretizovana kosovska stvarnost i ugroženost koja se svaki dan iznova iskušava.

Izvor: Promo
Foto: Pixabay