Početna Kultura Predstavljena dragocena knjiga o kulturnoj istoriji Novog Sada

Predstavljena dragocena knjiga o kulturnoj istoriji Novog Sada

0

13_resizedU sredu 17.06.2015. u čitaonici Gradske biblioteke u Novom Sadu sa početkom u 19 časova pred brojnom publikom održano književno veče na kom je predstavljena knjiga „Osnivanje biblioteke u Kisaču, prilozi za istoriju bibliotekarstva“.

Na promociji su pored autora Mihala Gombara i direktora ustanove Dragana Kojića govorili i Zdenka Valent Belić, priređivač izdanja i Ana Tomanova Makanova, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji.

10_resizedKnjiga predstavlja dragoceni kamičak u mozaiku kulturne istorije grada Novog Sada, ali i kulturne istorije vojvođanskih Slovaka. U njoj je obrađen najznačajniji period istorije najstarijeg ogranka Gradske biblioteke u Novom Sadu osnovanog 1862. godine. Knjiga je objavljena dvojezično na srpskom i slovačkom jeziku i bogato je ilustrovana prilozima i fotografijama.
Dragocene izvore za priređivanje ove knjige činili su 4 sveske sa ukupno 169 originalnih zapisnika Čitalačkog društva iz perioda 1913-1941, kao i sveska ličnih zabeleški evengelističkog sveštenika Juraja Jesenskog „Excerpta varia Georii Jeszenszky ab anno 1854“ koje su u toku rada na knjizi digitalizovane i trajno se čivaju kao muzejski primerak u Zavičajnoj zbirci GBNS.

Autor: NsHronika