Početna Kultura Predstavljeni prvi naslovi 10. Cinema City filmskog festivala

Predstavljeni prvi naslovi 10. Cinema City filmskog festivala

0

Deseti “Cinema City“, internacionalni filmski festival, održaće se od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u okviru “Gradić festa“.

Kao i prethodnih godina, “Cinema City” donosi raznovrstan filmski izbor i zanimljiv program, fokusiran na mlade autore i njihove prve i druge filmove. Posetioci će imati priliku da uživaju u filmskim ostvarenjima tradicionalnih selekcija Cinema City festivala kao što su Nacionalna klasa, 360 stepeni, Fresh Danube Films, Up to 10 bucks i Planet Rock.

Prva koja objavljuje naslove jeste selekcija Fresh Danube Films i predstavlja četiri filmska ostvarenja, uz napomenu da je ulaz na svim projekcijama besplatan.

Iz Hrvatske stiže “Ne gledaj mi u tanjir“, dirljiva drama koja govori o porodičnim odnosima, ljubavi, stegama i slobodi, u režiji Hane Jušić, jeste njen prvi dugometražni igrani film u svojstvu scenaristkinje i rediteljke.

Igla ispod praga“, satirična komedija reditelja Ivana Marinovića iz Crne Gore, predstavlja debitantski dugometražni igrani film ovog autora. Ovaj film je odabran kao kandidat Crne Gore za nagradu Oskar Američke akademije za najbolji film van engleskog govornog područja.

Slovačka autorka Tereze Nvotova predstavlja njeno prvo ostvarenje kada je igrani film u pitanju – drama “Prljavština“. Film nas vodi kroz unutrašnje putovanje, suočavanja sa preživelom traumom glavne junakinje, sedamnaestogodišnje Lene.

Režiser iz Rumunije Paul Negoescu predstaviće se na festivalu komedijom “Dva loto listića” – nasmejaće nas, rastužiti i pitati šta zaista sreća jeste. Film “Dva loto listića” predstavlja njegovo drugo filmsko dugometražno ostvarenje, a premijerno je prikazan 2016. godine na 12. Filmskom festivalu u Cirihu.

Više informacija potražite na zvaničnoj stranici festivala.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: Cinema City