Početna Kultura Prema romanu Ive Andrića: Balet “Prokleta avlija” u nedelju u SNP-u

Prema romanu Ive Andrića: Balet “Prokleta avlija” u nedelju u SNP-u

1

Balet “Prokleta avlija”, prema istoimenom romanu Ive Andrića, biće izveden u nedelju, 10. maja na sceni “Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta.

Za prvu predstavu umetničke igre po motivima jednog Andrićevog romana originalnu muziku je napisao Zoran Erić, a koreografiju je uradila Dana Rutenberg iz Izraela. Scenario, režiju i scenografiju potpisuje Nebojša Bradić.

“Prokleta avlija” nastala je u koprodukciji Nacionalne fondacije za umetničku igru sa Narodnim pozorištem u Beogradu i festivalom Grad Teatar iz Budve. U predstavi igraju Milica Jević, Nikola Tomašević, Rikardo Kampos Freire, Luka Lukić, Nebojša Gromilić, Igor Naumovski, Čedomir Radonjić i Nebojša Naumovski, a asistent koreografa je Marija Janković-Šehović.

Od oktobra prošle godine ovaj komad se izvodi na redovnom repertoaru velike scene Narodnog pozorišta u Beogradu, dok je premijerno izvođenje na letnjem festivalu Grad Teatar u Budvi donelo ogroman uspeh.

Inače uvrštena u program festivala Nomus 2015. i predviđena da se odigra 24. aprila, predstava je zbog ozbiljnih povreda dva baletska igrača koji igraju glavne uloge odložena za gore navedeni datum.

Reč reditelja:

“Igra je za Andrića uvek bila preozbiljno događanje, osobeno ponavljanje života u svoj svojoj protivrečnosti i složenosti. Igranje za Andrića znači savladavanje materije i materijalnog. Igra otvara vrata jedne dublje stvarnosti, gde postojanje gledamo kao u ogledalu. Igra je daleko od bilo kakve nevinosti i naivnosti – sve je u suštini igra, a igra je sama po sebi ’đavolski ozbiljna stvar’. Priča o Andrićevoj Avliji u ovoj predstavi postaje sve zgusnutija, mračnija, ali i poetičnija… Sve se svodi na utamničene ljude – zatvorenike i njihove čuvare – ograđene spoljnjim, nametnutim zidom, ali i unutrašnjim krugom koji su sami sebi napravili. Ovo je priča o sveprisutnoj krivici – krivici zbog pristajanja na takvo okruženje, i slabosti da se bilo šta promeni.” (Nebojša Bradić)

Ulaznice po ceni od 1.000 dinara mogu se kupiti na blagajni SNP-a.

Predstava će početi u 19:30 časova.

Izvor: 021