Početna Kultura Premijera opere “Ljubavni napitak” u SNP

Premijera opere “Ljubavni napitak” u SNP

0

ljubavni-napitak,-pozoriste-jpg_660x330
Povodom obeležavanja Dana Srpskog narodnog pozorišta na sceni “Jovan Đorđević” 28. marta u 19 časova biće izvedena premijera opere “Ljubavni napitak” (reditelj Andrej Besčasnij).
Kompozitor Doniceti stvaralački vrhunac dostiže u komičnim i “polukomičnim” operama poput ljupkog Ljubavnog napitka i Don Paskvala kojima kompozitor kruniše, obogaćen znanjem i iskustvom, celu koncepciju komičnog žanra, pre svega, tradiciju 18. veka.
ljubavni-napitak,-predstava,-pozoriste-jpg_660x330
Operu Ljubavni napitak Doniceti je komponovao u Napulju, na tekst Feličea Romanija, autora mnoštva operskih libreta, na koja su pisali najveći italijanski kompozitori (Rosini, Belini, Markadante). U osnovi sižea Ljubavnog napitka stoji verovanje da u prirodi postoje čarobne biljke i napici pomoću kojih može da se zadobije ljubav voljenog bića.
Čim je dobio libreto, početkom 1832. godine, Doniceti je napisao operu, i to za svega 15 dana, u roku koji je i za njega bio veoma kratak. Iako komponovano na brzinu, delo je šarmantno, veoma privlačno, i sasvim pristupačno.
Muzika tog dela je vesela, vedra, puna optimizma i melodičnosti, a svojom dopadljivošću lako pleni pažnju slušalaca. U njemu je podvrgnut lakoj ironiji život u Italiji. Izvrsno je ocrtana raznolikost karaktera protagonista, naročito nadrilekara Dulkamare koji vešto koristi seosku lakomislenost i naivnost. Premijera je bila 12. maja 1832. godine u Milanu i prošla je s ogromnim uspehom.

Autor: RTV
Foto: Miomir Polzović