Početna Kultura Premijera predstave “Edvard II” danas u Novosadskom pozorištu

Premijera predstave “Edvard II” danas u Novosadskom pozorištu

0

Predstava “Edvard II, njegova nemirna vladavina i žalosna smrt”, koju po tekstu Kristofera Morloa režira Robert Lenard, biće premijerno izvedena danas, 15. decembra, u Novosadskom pozorištu.

Jedan od kurioziteta ove predstave je povratak na scenu Zoltana Puškaša i Andree Jankovič. Puškaš, koji je završio glumačku akademiju, prestao je da igra i poslednjih desetak godina posvetio se režiji. Tokom svoje rediteljske karijere napravio je niz zanimljivih predstava u svom matičnom Ujvideki sinhazu ali i u Subotici, i u susednim Mađarskoj i Rumuniji. Posle dugo vremena evo ga na sceni kao glumca i to u naslovnoj ulozi. Njegovu ženu Izabelu Francusku igra Andrea Jankovič, takođe povratnica na scenu Novosadskog pozorišta sa koje je izbivala sedam godina.

O predstavi, njen redietej i dramaturg Robert Lenard kaže:

– Sodoma i Gomora u Londonu – kralj je imenovan a njegov ljubavnik dobija sve veće i veće titule. Drama Kristofera Marloa može se istovremeno čitati kao drama identiteta, ljubavna tragedija i politička drama, pa čak i kao bildungs roman. U našem čitanju radi se upravo o tom složenom odnosu između kreveta i prestola.

Do koje mere ljubavni život utiče na profesionalizam? Kako identitet i emocija postanu politički skandal koji dovede čak dok građanskog rat? Šta se dešava kad privatni život procuri u javni i postane politički problem? Da li je pravi problem u tome što je kralj gej ili su problem osobe koje on bira za ljubavnika?

Predstava “Edvard II” traži odgovore na pitanja o vezi velikih mehanizama istorije – s jedne strane i i politike, naslovnih strana tabloida i politička dešavanja – s druge.

Predstava će početi u 19 časova. Prva repriza je 18. decembra.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay