Početna Kultura Premijera predstave “Nevidljiva deca” u Novosadskom pozorištu

Premijera predstave “Nevidljiva deca” u Novosadskom pozorištu

0

U Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház će 25. maja biti izvedena treća premijera u tekućoj sezoni – Nevidljiva deca. Rađena je po tekstu vojvođanske spisateljice Ane Terek, a na scenu je postavlja reditelj Robert Lenard.

Ana Terek je ovaj tekst – koji se bavi odrastanjem, u fokus stavlja adolescente, njihove probleme i odnos sa odraslima – napisala ekskluzivno za Novosadsko pozorište.

„Deca uče od nas – odraslih. U skladu sa tim, odrasli nose veću odgovornost. I na samo nošenje odgovornosti smo dužni da ih naučimo. Ako u okolini deteta postoji odrasla osoba dobre namere koja može da pazi, da sluša, ako ga interesuje šta dete misli, oseća, kakvi su mu planovi, koje su njegove tegobe, na šta može da bude ponosan, ako postoji neko ko ga shvata ozbiljno i voli ga, onda će dete teže da se izgubi na putu ka odrastanju. A mnogi osećaju da su im život, misli, ličnost i mišljenje beznačajni. Ne možemo da sprečimo da u svetu postoje kriminal i opasnost, ali možemo sprečiti loše kretanje deteta ljubavlju i pažnjom“, ispričala je autorka teksta Ana Terek.

Za reditelja Roberta Lenarda ’Nevidljiva deca’ su „na početku ep o slobodi gde se sitni realizam peska i blata pretvori u poeziju, ali između lepih stihova jasno se vidi svet u kojem ne možemo govoriti niti o lepoti niti o slobodi, samo o nekom truležu. Sve se vrti, sve se vraća: droga, nedostatak intimne sfere, beznadežno čuvanje tela i duše, beg i pronalaženje. Tako u krug.“

Kuriozitet je da se premijera predstave održava na Međunarodni dan nestale dece: „Ovo apsolutno nije bilo planirano… Bio sam u blagoj neverici i, moram priznati, pomalo zastrašen kada sam došao do podatka da je dan planiran za premijeru ujedno i Međunarodni dan nestale dece. Pretpostavimo da nam je kosmos poslao neku latentnu poruku“, dodao je reditelj Lenard.

U predstavi igraju: Fani Dupak, Roland Laslo, Bence Salai, Šara Hajdu, Blanka Horvat, Ištvan Kereši, Terezia Figura, Agota Ferenc i Edit Farago.

Predstava će se izvoditi u maloj sali, a početak je zakazan za 19 časova.

Izvor: RTV
Foto: Novosadsko pozorište / Aleksandar Milutinović