Početna Kultura Premijera predstave “Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ u SNP-u

Premijera predstave “Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ u SNP-u

0

„Činiti gnusno jeste gnusno, ali, da li je i snimanje, fotografisanje ili posmatranje činjenja gnusnog, samo nešto malo manje gnusno?”, postavlja pitanje Miloš Nikolić u svom komadu „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ koji će premijerno biti postavljen 23. aprila, na Kamernu scenu Srpskog narodnog pozorišta.

Ovaj laki komad o smešnom i gnusnom na scenu postavlja reditelj Ivan Cerović, dramaturg je Božidar Knežević, dok u predstavi igraju Nebojša Savić, Sanja Mikitišin i Ljubiša Milišić.

Radnja predstave smeštena je u Nemačku, i 1999. godinu. Limar Herman Brum poziva u goste filmskog snimatelja Gerharda Kesela da bi ga profesionalno angažovao. Prima ga u dvorištu svoje kuće, koje je zatvoreno sa svih strana i, uz pomoć Eve Šulc, počinje zavereničku igru.

Reditelj Ivan Cerović kaže da je odmah video da se radi o odličnom dramskom tekstu, višeslojnom i višeznačinskom.

„Jednostavno i zanatski dobro napisan, komad „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ odmah je u meni probudio ideju za transponovanje ove priče na scenu. Tekst sadrži teme kao što su zločin, kazna, savest, pristajanje i nepristajanje na zločin, podela odgovornosti, i glavna od svih tema koja objedinjuje sve ove je ogled o mračnoj strani ljudske prirode koja je i osnovna ideja ove predstave“, objašnjava Cerović i dodaje:

„Kao u najpoznatijoj sceni dramske literature – „mišolovka“, Šekspirovog Hamleta, sve vreme se igra igra između glavnih likova koja na kraju treba da dovede do prepoznavanja sopstvenih greha ili nepočinstava glavnog aktera koji gleda i učestvuje u svemu tome“.

Protagonisti ovog komada su limar Herman Brum (Nebojša Savić), Eva Šulc (Sanja Mikitišin) i Gerhard Kesel (Ljubiša Milišić) i oni se potpuno ili delimično zasnivaju na stvarnim ljudima koji su učestvovali, ili imaju posredne veze, sa događajima iz Drugog svetskog rata, oko kojih se plete ova drama. Herman Brum je zaista postojao i obesio je 18 ljudi u Pančevu. Gerhard Kesel je „iskombinovan” od jednog vojnog snimatelja i jednog vojnog fotografa Vermahta, jedino je Eva Šulc izmišljena ličnost – ali je njen brat, koji se pominje u komadu, zaista postojao.

Kako kaže glumica Sanja Mikitišin, ova priča je priča o priznavanju i prihvatanju sopstvene krivice ili odbijanju da je prihvatimo. Krivac nije samo egzekutor-dželat, već i svedok koji mirno gleda izvršenje zlodela ili se pravi da se ono nije desilo, ćuti i ne reaguje na nepravdu.

„Dovodi se u pitanje svačija krivica i moralna čistoća svakog od nas, posebno u ekstremnim vremenima kao sto su ratovi. Tad izlaze na videlo one istinske ljudske osobine. Ovde je, na crnohumorni, trilersko – hororski način, sa elementima linčovske začudnosti, ispričana priča o ljudima i njihovim ulogama u ekstremnim momentima njihovih života, koji će usmeriti njihov dalji životni put i njihove odluke i sudbine. Svi likovi su na sudbinski način povezani i svaki njihov potez ima domino efekat na druge. Dzelat- zatvorenik-tužilac, svedok- krivac, žrtva- sudija. I u toku komada oni upravo na taj način menjaju uloge“, ističe Sanja Mikitišin.

Prva repriza predstave „Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ zakazana je za 29. april.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SNP / Srđan Doroški