Početna Kultura Premijera predstave “Što na podu spavaš?“ 17. septembra u Novom Sadu

Premijera predstave “Što na podu spavaš?“ 17. septembra u Novom Sadu

0

Priča o Boti koji odlazi na odsluženje vojnog roka u tadašnju Jugoslovensku narodnu armiju gde su već uveliko počeli ratni sukobi, jeste centralna priča nove predstave Srpskog narodnog pozorišta “Što na podu spavaš?” u režiji Kokana Mladenovića, koja će premijerno biti izvedena 17. septembra, u okviru petog Kaleidoskopa kulture, i 18. septembra u SNP-u.

Upravo ova priča je priča pisca Darka Cvijetića i njegove porodice, koji, služeći se činjenicama i fikcijom, pripoveda opisujući dramatična i mučna zbivanja s početka rata, da bi je na kraju smestio u današnje vreme. Pored svog rukopisa, ovog puta Cvijetić u predstavi učestvuje i kao glumac.

Kako kaže Cvijetić neobično je i veliko, i strašno, i začudno biti na sceni onaj koji je napisao roman po kojem je Kokan Mladenović uradio predstavu.

“Biti sa sopstvenim likovima, probuđenima iz romanesknosti, razgovarati s njima koji su došli i iz mašte i iz stvarnosti, smijati se, plakati, dodirivati ih, nevjerojatno je i suludo iskustvo, kakvo samo teatar još može sazdati u svijetu iluzija koje proždiru dokumente… Ponekad pomislim da oni postoje i više od mene, koji tek sebe samoga predstavljam. Može li se i meso šetati kroz iluzije? Može li se i iluzija svojim vodenastim formativom uvući u tjelesnost? Svaka proba, svaki izlazak pred gledaoce, bili su mi i bit će, izazov bez presedana. Misleći da sam završnom tačkom na pisanju romana konačno ga napustio, nisam mogao ni slutiti da ću sve ponovno prolaziti, ovaj put “uzvodno”, istakao je Cvijetić.

Predstava je nastala u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta Sarajevo i Dramskog kazališta Gavella. Pored Cvijetića, u predstavi igraju i Aleksandra Pleskonjić, Merima Lepić Redžepović, Tena Nemet Brankov, Saša Krmpotić, Sven Šestak, Igor Pavlović, Maja Izetbegović, Aldin Omerović, Ivan Grčić, Darko Radojević, Nikola Baće i Stevan Uzelac.

Svečano obeležavanje 162. sezone 15. septembra

Posle odglaganja spektakla zbog vremenskih prilika, sada će svečanost povodom otvaranja 162. sezone biti upriličeno 15. septembra na platou Srpskog narodnog pozorišta. Multimedijalni performans čiju režiju potpisuje Sonja Petrović, ima za cilj da pokaže kakve sve planove imaju sve tri umetničke jedinice za nadolazeću sezonu.

U sat vremena, prisutni će takođe imati priliku da isprate segmente predstava – dramskih, operskih i baletskih koje su obeležile prošlu sezonu. Tako ćemo gledati mladog Aljošu Đidića koji igra naslovnu rolu u predstavi „Mefisto”, glumicu Mariju Medenicu čija predstava „Neodustajanje” ne prestaje da oduševljava publiku, Draginju Voganjac u novoj predstavi „Kafka Mašin”, ali i scenu „Žrtvovanja” iz operskog spektakla „Aida”, uz video projekcije na kojima će Ana Karenjina i Vronski, koje tumače prima balerina Ana Đurić i prvak baleta Andrej Kolčeriju, izvesti ples fatalne ljubavi.

Tog 15. septembra, publika će moći da se upozna sa novinama koje je Srpsko narodno pozorište uvelo u prethodnoj sezoni, sa posebnim osvrtom na pojačanje koje je ansambl dobio u vidu mladih.

„Sve što smo do sada preduzeli, od 19. januara, bili su konkretni i planirani koraci koji vode ka izdizanju jednog jasnog prioriteta: PREDSTAVE i ljudi koji je prave. Zadatak nam je da ponudimo drugačiji organizacioni model koji bi bio primeren stvarnim potrebama Pozorišta, koji bi njegov rad učinio efikasnijim nego što je danas, ali ga i prilagoditi savremenim trendovima, koristeći pozitivna iskustva drugih. Zadatak nam je da ljude kojima je predstava osnovni proizvod, postavimo na mesto koje im pripada. Da rasteretimo administraciju, da uložimo u mlade ljude, da uložimo u tehniku, da omogućimo prostor u kom se bezbedno i tečno pravi umetnost“, objašnjava upravnik Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

U protekloj 161. sezoni, Srpsko narodno pozorište iznedrilo je 18 premijera, ansambli su bili na preko četrdeset gostovanja, Pozorište je posetilo više od 60 hiljada ljudi.

Naredna premijera je spektakularna opera “Karmen” u režiji Ozrena Prohića koja će biti izvedena 30. septembra na sceni “Jovan Đorđević” SNP-a.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo