Početna Kultura Projekcija animiranih filmova u Muzeju savremene umestnosti Vojvodine

Projekcija animiranih filmova u Muzeju savremene umestnosti Vojvodine

0

Projekcija pet antologijskih ostvarenja Borislava Šajtinca prikazivaće se 28, 29. i 30. januara u Kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Kustoskinja: Gordana Nikolić – Centar za film, video i fotografiju MSUV

Animirani filmovi proslavljenog filmskog stvaraoca, animatora, karikaturiste i strip-crtača u ukupnom trajanju od 42 min i 15 sekundi, emitovaće se neprekidno (tzv. loop) tokom tri dana od 10 do 18 časova. Ulaz je slobodan.

Filmovi: “Nije ptica sve što leti” (1970), “Iskušenje” (1970), “Nevesta” (1971), “Trijumf” (1972), “Don Kihot” (1972).

Animirani filmovi u formi digitalnih kopija filmske trake (35mm) iz rane faze stvaralaštva Borislava Šajtinca nastali u produkciji Neoplanta Filma su otkupom i poklonom autora postale deo muzejske kolekcije tokom poslednjih deset godina. O originalnom filmskom materijalu brine Jugoslovenska kinoteka u Beogradu.

Borislav Šajtinac (1943, Melenci) je proslavljeni filmski stvaralac, animator, karikaturista i strip-crtač. Obrazovao se u Školi primenjene umetnosti u Novom Sadu, na Akademiji umetnosti u Beogradu i na Ecole Supérieure des Beaux-Arts u Parizu. Šajtinac je započeo rad na animiranim filmovima 1966. godine učešćem u produkciji nekoliko crtanih filmova. Svoj prvi kratak film realizovao je u Minhenu 1967. godine, Analiza, (3 min, 35 mm, crno-beli), a zatim i brojne animirane kratke filmove u Jugoslaviji i Nemačkoj. Iste godine godine se priključio mladom studiju za animaciju produkcijske kuće Neoplanta Film, gde je u periodu između 1969. i 1972. realizovao sedam kratkih animiranih filmova. Njegovi filmovi su osvojili brojne prestižne nagrade u domaćem i internacionalnom kontekstu. Šajtinac je i danas jedan od najoriginalnijih umetnika koji se bave animacijom. Živi i radi u Parizu.

Izvor: NsUživo
Foto: Printscreen