Početna Kultura Promocija knjige Duška Domanovića u klubu “Fabrika”

Promocija knjige Duška Domanovića u klubu “Fabrika”

0

veci od zivota

Promocija knjige poezije Duška Domanovića “Veći od života (Bukovski ovo nikada nije radio)” biće održana u sredu, 23. novembra, u klubu “Fabrika” novosadskog Studentskog kulturnog centra.

“U inteligentnom, lucidnom, autorefleksivnom, permanentnom (unutrašnjem) dijalogu – kako sa samim sobom, tako i sa vlastitim pesničkim precima (Morisonom, Crnjanskim, Miljkovićem, Branom Petrovićem, Liberom Markonijem, ali i Jesenjinom, Miroslavom Antićem i dr.), autentičnim pesničkim glasom, kakvih je u savremenoj srpskoj poeziji sve manje, Duško Domanović progovara o sebi i vlastitom mestu, snalalažanju i nesnalaženju u svetu u kom živi(mo). Svetu iz kog se, sa gotovo hirurškom preciznošću nastoji odstraniti nada, gde parola ‘snaći se’ podrazumeva odsustvo ili bar pomanjkanje (ličnog) morala. Na momente, reč je i o poeziji preopterećenih nerava, gde se ciklično smenjuju proplamsaji smisla i ambisi ličnog i kolektivnog besmisla… O autoironijskoj igri pesnika sa pesmom i pretpostavljenim čitaocem. Poeziji o svetu u kom se (pojedini) dani mere vekovima i u kom, miljkovićevski kazano, budućnost nije samo ono što će doći, već će se mnoge stvari jednostavno ponoviti”, objašnjava u recenziji knjige istoričar umetnosti Nebojša Milenković.

Duško Domanović rođen je u Adranima kod Kraljeva 1979. godine, a diplomirao na Odseku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Objavio je knjigu pesama “Nedelja popodne” (Prometej, Novi Sad, 2005) i zbirku kratkih priča “Puna linija” (Klub književnika Kraljevo, Kraljevo, 2012). Dugogodišnji je novinar i saradnik brojnih redakcija i dopisništava u Novom Sadu, u kom i danas živi i radi.
Pored Nebojše Milenkovića, na promociji u “Fabrici” će govoriti i književnik Jovan Gvero, kao i sam autor.
Izdavač knjige “Veći od života (Bukovski ovo nikada nije radio)” je Studentski kulturni centar Novi Sad, a početak promocije zakazan je za 19 sati.

Autor: NsHronika.rs