Početna Kultura Promocija knjige “Priče iz Gradića” u kreativnom centru “Prostor”

Promocija knjige “Priče iz Gradića” u kreativnom centru “Prostor”

Promocija knjige “Priče iz Gradića” biće održana u petak 20. decembra sa početkom u 18 časova u kreativnom centru “Prostor”, Beogradska 11, Petrovaradin. Promociju će pratiti izložba ilustracija iz knjige. Knjigu “Priče iz Gradića” izdala je Umetnička asocijacija “Inbox” iz Petrovaradina.

O knjizi će govoriti Natali Beljanski Popović ispred Umetničke asocijacije Inbox, urednik knjige Petar Vukobrat, ilustrator knjige Nemanja Malidža, istraživač i poznavalac istorije Petrovaradina Petar Pifat, a razgovor će voditi Lea Kotlica ispred kreativnog centra PROSTOR.

Knjiga “Priče iz Gradića” prepričava događaje iz davno zaboravljene prošlosti Petrovaradina.

Neke od priča iz ove knjige govore o ratovima koji su se odigrali na području Petrovaradina, o izgubljenim životima, kao i velikim pobedama i porazima koji su definisali život u ovim krajevima. Poneka priča, doduše, govori o ljudima koji su vodili te ratove, kao i onima koji su ih preživeli.

U ovoj zbirci ima i priča koje su se prenosile sa kolena na koleno i tako postale mitovi i legende. Bilo da pričaju o ljudima poput nas ili o velikim junacima i herojima koji su izgubili živote boreći se za svoja uverenja, sve priče oživljavaju neki daleki, davno izgubljeni svet.

Jedan od važnih preduslova za ostvarivanje vizije Gradića kao nove turističke destinacije jeste očuvanje i promocija njegove materijalne i nematerijalne baštine. Umetnička asocijacija INBOX se odlučila na poduhvat stvaranja prve zbirke priča o Gradiću jer istorija Novog Sada počinje upravo ovde, sa Petrovaradinom i njegovim mnogobrojnim legendama i anegdotama.

Knjiga “Priče iz Gradića” nastala je u okviru projekta “Pokreni umetnost, budi inspiracija” uz pokroviteljstvo Gradske uprave za kulturu Novog Sada.

Autor: NsHronika
Foto: Autor ilustracija – Nemanja Malidža