Početna Kultura Promocija knjige Vladimira Pištala “Značenje Džokera” u SNP-u

Promocija knjige Vladimira Pištala “Značenje Džokera” u SNP-u

0

Promocija knjige Vladimira Pištala “Značenje džokera” održaće se u utorak 17. marta u Srpskom narodnom pozorištu, na sceni “Pera Dobrinović”, s početkom u 12 časova.

Na promociji će, pored autora, govoriti Selimir Radulović, Zoran Đerić, Nenad Šaponja i Sonja Damjanović.

O AUTORU:

Vladimir Pištalo (1960.) je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, a za knjigu eseja “Značenje džokera”, u izdanju “Agore”, ove godine je dobio prestižnu nagradu  “Meša Selimović”. Ovo delo dobilo je najviše glasova – 19 – članova Velikog žirija u kome je ove godine bilo 60 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara.

Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze: Slikovnica, Manifesti, Čajevi Marsa / Noći, zbirke priča: Kraj veka, Vitraž u sećanju, Priče iz celog sveta i romani Milenijum u Beogradu, Venecija, Portret među maskama, Sunce ovog dana, pismo Andriću.

Roman Tesla, portret među maskama je u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh: nakon NIN-ove nagrade, i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljen je sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u SAD je doživeo tri izdanja. Krajem 2011. godine pojavilo se i specijalno zvučno izdanje u interpretaciji glumca Petra Božovića, a 2015. zvučna knjiga i na engleskom jeziku, koju je za američke čitaoce/slušaoce pročitao poznati glumac L. J. Ganser. Pištalov Tesla preveden je na 16 svetskih jezika što ga čini i jednim od najprevođenijih domaćih pisaca.

Pored ovih dela, Pištalo je i autor dve neobične literarno-biografske knjige – Aleksandride, bajkovite povesti o životu Aleksandra Makedonskog, i novele Korto Malteze.

Autor: NsHronika
Foto: Promo