Početna Gradske teme Jedan Novosađanin oboleo od korona virusa: Ukupno 12 obolelih u Srbiji

Jedan Novosađanin oboleo od korona virusa: Ukupno 12 obolelih u Srbiji

Kako se navodi na sajtu covid19.rs, u Srbiji je do danas u 8 časova registrovano ukupno 12 potvrđenih slučajeva COVID-19.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 11. marta testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi korona virus.

Mediji navode da je od sedam novih slučajeva, pet povezano sa dve ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište. Preostala dva slučaja su potvrđena nakon njihovog boravka i kontakata sa osobama u inostranstvu, u Italiji i Nemačkoj.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović kazao je za RTS da od sedam novozaraženih pacijenata, jedan u Novom Sadu ima ozbiljnu kliničku sliku, a ostali umerenu.

– Ovakav skok u broju obolelih je jednim delom neodogovrnost prema kolektivu, okolini. Potiču od jednog izvora. Apelujem na građane da poštuju apele nadležnih. Ako ste prehlađeni, kijate, nemojte ići na sastanke i skupove, nemojte praviti žurke – istakao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, neće biti iznenađenje da imamo veći broj obolelih i to uglavnom iz tog jednog izvora.

– Desilo se da se organizuje jedan skup i da je jedna osoba bila zaražena i u ovom trenutku imamo veliki broj zaraženih – napominje Stevanović.

Danas za 11 časova zakazan je novi sastanak državnog vrha i epidemiologa u vezi sa donošenjem novih mera zbog širenja virusa korona.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo otvorio je telefonske linije za građane koji žive na teritoriji AP Vojvodine preko kojih je moguće dobiti sve stručne i proverene informacije u vezi sa ličnim postupcima i medicinskim procedurama vezanim za sumnju na postojanje infekcije virusom COVID-19. Svi dostupni telefoni za Novosađane nalaze se OVDE.

Izvor: novisad.com, RTS
Foto: Pixabay