Početna Kultura Promocija knjige Živojina Petrovića “DO VIĐENJA” održana u Novom Sadu

Promocija knjige Živojina Petrovića “DO VIĐENJA” održana u Novom Sadu

0

Čudan splet okolnosti želeo je da najbogatija Beograđanka svih vremena i ujedno najveća škrtica, koja za života nije prisustvovala nijednom jedinom društvenom događaju, proslavi, predstavi, niti dinar ostavila u kafani, svoje prvo predstavljanje u javnosti, nakon skoro sto godina doživi baš u prelepom ambijentu čuvenog novosadskog restorana “Petrus”.

Nesvakidašnja promocija knjige “DO VIĐENJA”, Živojina Petrovića, počela je nestvarnim detaljima koje je autor dočarao na jedinstven i izuzetno zanimljiv način, a zatim sve vreme praćena uzdasima iznenađenja i oduševljenja, baš kako i priliči prvom srpskom dokumentarnom trileru.

O inovativnom poduhvatu da se Petrović uhvati u koštac sa izuzetno složenom i obimnom arhivskom građom Istorijskog arhiva Beograda i čitaocima je donese i približi kroz jedan sasvim drugačiji stil, poštujući u svakom napisanom slovu verodostojnost podataka, a ujedno pripovedajući tako da se njegovo delo sa lakoćom i neizmernim uživanjem čita u jednom dahu – govorio je direktor Arhiva Vojvodine, dr Nebojša Kuzmanović.

Autor je za sve prisutne priredio još jedno u nizu pozitivnih iznenađenja i trenutaka za pamćenje kada je prikazao originalna dokumenta i neobjavljene fotografije gospođe Drage Mitrićević, glavne junakinje knjige “DO VIĐENJA”.

Šta se dogodilo sa najbogatijom Beograđankom svih vremena?

Januara 1933. usred Beograda nestala je ćudljiva milionerka Draga Mitrićević. Bogata rentijerka nije komunicirala sa rodbinom, a živela je sa svojim čuvarima – dva nemačka ovčara, gusanom i kokoškama – u ogromnoj ali skoro pustoj kući u Ulici kralja Milana broj pet. Rada Popović, načelnik Odeljenja beogradske kriminalističke policije, našao se pred ključnim zadatkom svoje karijere…

Ovo je saga koja potvrđuje da sudbina ima smisla za ironiju i koja pokazuje snagu (ostvarene) metafore oličene u jedinom preostalom tragu bogatašice koji je dopro do nas – natpisu na njenom nadgrobnom spomeniku: DO VIĐENJA!

Veličanstveni prostor restorana “Petrus” upotpunio je ovaj jedinstveni književni skup, a sigurno smo da će biti još mnogo kulturnih događaja koji će biti ugošćeni u punom sjaju u okviru prelepog enterijera i savršene usluge.

Autor i foto: NShronika