Početna Kultura Promocija poetske zbirke “Ugrušak” mladog pesnika Srđana Sekulića u Gradskoj biblioteci

Promocija poetske zbirke “Ugrušak” mladog pesnika Srđana Sekulića u Gradskoj biblioteci

0

U petak, 22. oktobra, sa početkom u 19 časova, u Gradskoj biblioteci (Dunavska 1) održaće se promocija poetske zbirke “Ugrušak” mladog pesnika i najveće poetske nade regiona – Srđana Sekulića.

Osim autora, o zbirci će govoriti i Ana Jovanović, urednica u IK Arete.

“Srđan Sekulić pokrajina je u pokrajini. Prozaist, knjižar, vedro lice regionalnog književnog života u posljednjih nekoliko godina, ali prije svega ostalog, pjesnik. Godinama sređujući svoj nesređeni identitet – jer čim je identitet, mora da je nesređen – i svoje supostojanje na nekoliko mjesta istovremeno, ali ponajprije na rodnom Kosovu i u izbjegličkoj Vojvodini, te život s drugima i s njihovim identitetima, Srđan Sekulić stvara vrlo raskošan i bogat okvir svome svijetu. Takvoga u nas gotovo da i nije bilo. Namjeren da bude pjesnik i kroničar sviju njih svojih, Srđan taj okvir ispunjava nekim boljim i ljudskijim smislom. Lijepa, iskupljujuća poezija” – Miljenko Jergović.

Kao rezultat neumorne potrage za izvrsnošću, Arete vam predstavlja „Ugrušak”, poetsku zbirku Srđana Sekulića, jedne od najvećih nada poezije regiona.

Čitanje Srđanove poezije donosi mirise božurova i žitnih polja, ukus orijentalnih poslastica i budi sećanja na detinjstvo.

Istovremeno modernim i tradicionalnim stihom, Srđan ostvaruje primarni zadatak umetnosti – ukazuje na lepotu u raznolikosti i prenosi poruku jedinstva i mira.

Kolaž predela i identiteta prisutan u njegovoj poeziji proteže se od raskošnih boja orijenta do pitomih vojvođanskih ravnica.

Lakoća sa kojom Srđan prelazi sa jednog u drugi kulturni prostor svedoči o tome da je jedina vlast koja u ovoj zbirci vlada – poezija, ujediniteljska i isceljujuća.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo