Početna Kultura Više od 90 odsto posetilaca ocenilo ovogodišnji Kaleidoskop kulture kao odličan

Više od 90 odsto posetilaca ocenilo ovogodišnji Kaleidoskop kulture kao odličan

0

Četvrti Kaleidoskop kulture, koji je u Novom Sadu održan od 2. septembra do 8. oktobra, iz godine u godinu dobija sve bolje ocene publike, što ukazuje na napredak u organizaciji i viši nivo kvaliteta održanih događaja, a pokazuje evaluacija na kojoj svake godine radi nezavisni tim evaluatora Filozofskog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Tokom trajanja Kaleidoskopa kulture, nezavisni tim evaluatora anketirao je posetioce čije su pohvale, sugestije i kritike glavne smernice za formiranje i realizaciju događaja naredne godine. Poslednja analiza pokazuje da su upravo te smernice dovele do ocene da su program, događaji i elementi organizacije ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture bolje prilagođeni različitim polovima, kao i starosnim i obrazovnim kategorijama u odnosu na prethodne tri godine.

Čak 93, 8 odsto ispitanika ocenilo je događaje i programe kao veoma dobre i odlične, što je više nego prethodnih godina, a gotovo 90 odsto njih smatra da je događaj ispunio njihova očekivanja. Čak 94, 2 odsto ispitanika posetilo bi slične kulturne događaje u budućnosti, dok bi 95, 2 odsto ispitanika preporučilo ove događaje poznanicima i prijateljima. Većina ispitanika smatra da su ciljevi događaja ispunjeni i da su događaji veoma dobro i odlično organizovani, dok njih 88, 5 odsto ocenjuje događaje kao korisne.

Istraživanje posetilaca kulturnih događaja i programa u okviru Kaleidoskopa kulture izvršeno je na uzorku od ukupno sedam događaja različitog karaktera, a istraživanje je izvršeno na uzorku od 435 posetilaca.

Procene su da je ovogodišnji Kaleidoskop kulture, koji već četiri godine, uz eminentna domaća, regionalna i evropska imena iz sveta umetnosti, najrelevantnije organizacije i institucije kulture, podiže produkcijske kapacitete po ugledu na svetske manifestacije, posetilo više od 16 hiljada ljudi, tokom pet nedelja kroz koje su se smenjivale različite vrste umetnosti: arhitektura, književnost, izvođačka, vizuelna i primenjena. Najposećeniji su bili programi na četvorodnevnom otvaranju u Kreativnom distriktu, kao i tradicionalni Korzo, koncert klasične muzike na jednom od glavnih gradskih bulevara, koji je ove godine obeležio nastup svetskih umetnika – violiniste Stefana Milenkovića i dirigenta Aleksandra Markovića. Upravo je ceremoniju otvaranja i Korzo publika imala priliku da isprati i putem prenosa na pokrajinskom javnom servisu – Radio-televiziji Vojvodine, gde se beleži gledanost od 28 hiljada.

Zasnovan na kulturi zajedništva, Kaleidoskop kulture, kao celogodišnji projekat, okuplja institucije, organizacije, umetnike, građane, ali i druge partnere ključne za realizaciju, pa je tako ove godine bilo više od 20 partnera među kojima su i Ambasada SAD, Ambasada Slovenije, Ambasada Poljske, Ambasada Belgije, Ars Elektronika, Francuski institut u Srbiji, EUNIC klaster, Akademija umetnosti u Novom Sadu, Institut Gete, DDOR osiguranje i drugi, kao i više od 40 medijskih partnera.

Kaleidoskop kulture jedan je od osam programih lukova koji čine programski koncept projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i koji će biti hronološki realizovan tokom cele 2022. godine. Naredni Kaleidoskop kulture biće održan od 1. septembra do 7. oktobra 2022. godine.

Autor: NSHronika.rs
Foto: NSEPK / V. Veličković