Početna Kultura Prošetajte Galerijom Matice srpske u virtuelnoj turi

Prošetajte Galerijom Matice srpske u virtuelnoj turi

Galerija Matice srpske je u saradnji sa Studijom 360º iz Novog Sada kreirala virtuelnu šetnju kroz Galeriju Matice srpske.

Zainteresovanima je omogućeno da u visokokvalitetnoj formi “prošetaju” kroz Galeriju, njenu stalnu postavku i vide izložena umetnička dela.

Virtuelna prezentacija Galerije realizovana je u okviru projekta “Digitalizacija i modernizacija stalne postavke Galerije Matice srpske”, koji je omogućio Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Projekat predstavlja primenu savremenih informacionih tehnologija u kulturnim ustanovama što je u skladu sa Strategijom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije od 2017. do 2027. godine, koja prepoznaje digitalizaciju kulturnog nasleđa kao bitan faktor u njegovoj preventivnoj zaštiti, a kojom se obezbeđuje veća vidljivost, kvalitetnija prezentacija i promocija kulturne baštine Srbije.

Fotografisanjem izložbenog prostora u 360 stepeni umetnička dela, izložena u stalnoj postavci Galerije Matice srpske predstavljena su na nov – virtuelan način. Korisnicima virtuelne šetnje je omogućeno i da saznaju nešto više o 50 odabranih najreprezentativnijih eksponata u postavci putem info prozora u kojima su navedeni osnovni podaci o autoru i delu.

Virtuelna tura je postavljena na zvanični sajt Galerije Matice srpske OVDE, na Facebook nalog Galerije, na Google karticu kao i na Google mapu.

Izvor: 021
Foto: GMS