Početna Kultura Protokol o saradnji Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski” i Leskovačkog kulturnog centra

Protokol o saradnji Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski” i Leskovačkog kulturnog centra

0

Od velikog značaja za našu instituciju, odnosno za čitav kulturni prostor Vojvodine, jeste povezivanje sa ustanovama kulture širom naše zemlje, kao što to činimo i sa inostranim kulturnim centrima, jer samo zajedničkim radom možemo doprineti tome da kulturno-umetnički, tradicionalni i istorijski identitet našeg i drugih naroda ponudi najlepšu i najbolju sliku domaćoj i svetskoj javnosti, istakao je književnik mr Nenad Šaponja, direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”, povodom potpisivanja Protokola o saradnji institucije na čijem je čelu, zajedno sa Sonjom Conić, direktorkom Leskovačkog kulturnog centra.

“Stoga nastojimo da takve korake činimo zajedno sa Leskovačkim kulturnim centrom, koji važi za jednu od najrespektabilnijih ustanova kulture na tom području. Zaista je čast pridružiti se bogatom i nadasve kvalitetnom radu ove institucije”, dodao je on.

Ovim Protokolom stvorene su osnove za zajedničku realizaciju domaćih i inostranih umetničkih, naučnih, izdavačkih, manifestacionih i drugih projekata i programa iz oblasti umetnosti i kulture, projekata iz oblasti izdavačke delatnosti, kao i za međusobnu podršku u promotivnim aktivnostima.

„Ovo je vrlo važan trenutak za obe institucije, za Leskovački kulturni centar naročito, jer bez povezivanja, bez razmene iskustava i programa kultura ne može da ide napred. Drago mi je da se sever i jug na ovaj način povezuju. Mi jesmo i ranije sarađivali, ali ovo je i formalna potvrda onoga što ćemo tek raditi, a uvek je zajedno bolje nego pojedinačno. Stoga je jako važno što smo ovo danas postigli, jer je Leskovački kulturni centar izuzetno značajna institucija, jedna od najboljih u Srbiji, sa deset različitih programa, Kulturni centar Vojvodine ‘Miloš Crnjanski’ takođe i mislim da ćemo u zajedničkoj sprezi znanja i iskustva praviti dobre programe, odnosno razmenjivati kulturne sadržaje. Takođe me raduje i što će izložba „Vlasina” (tačnije deo slika iz našeg fundusa) biti predstavljena publici Vojvodine, kako biste videli šta to u našem fundusu čuvamo i šta su to umetnici na Vlasinskom jezeru stvarali”, izjavila je Sonja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, prilikom potpisivanja Protokola.

Leskovački kulturni centar otvoren je 1981. godine, smešten je u takozvanoj Palati Kalodermi, tj. u zdanju koje je 2002. godine proglašeno spomenikom kulture i organizuje programe u svim oblastima kulture i umetnosti, poput manifestacije Oktobarski likovni salon, Majski likovni salon, Likovna kolonija Vlasina, kao u i Međunarodni festival i letnja akademija muzike Strings, Festival scenskih minijatura, Samit fotografa eks Jugoslavije, serijal tribina „U krupnom planu”, časopis Naše stvaranje i drugi. Među najznačajnijima je svakako Leskovački internacionalni festival filmske režije „Lajf”, osnovan 2008. godine.

Kako je i najavljeno, prva zajednička aktivnost ovih dveju ustanova biće otvaranje izložbe „Vlasina” u galerijskom prostoru Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski”, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Izvor: RTV
Foto: Pexels