Početna Kultura Prvaku Baleta Srpskog narodnog pozorišta uručena UBUS-ova nagrada “Nataša Bošković”

Prvaku Baleta Srpskog narodnog pozorišta uručena UBUS-ova nagrada “Nataša Bošković”

0

Na velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, sinoć je, nakon uspešnog izvođenja komičnog baleta “Vragolanka” i ovacija publike učesnicima, usledio program uručenja nagrade „Nataša Bošković“, koju Udruženje baletskih umetnika Srbije više od dvadeset godina dodeljuje zaslužnim umetnicima.

Žiri za dodelu nagrade „Nataša Bošković“ u sastavu: Dalija Imanić Savić (predsednik), Konstantin Tešea i Jovica Begojev, doneo je jednoglasnu odluku da se nagrada „Nataša Bošković“ za sezone 2017/18. i 2018/19, dodeli prvaku Baleta Srpskog narodnog pozorišta Andreju Kolčeriuu, za ostvarenu ulogu Armana Divala u baletu “Dama s kamelijama” u režiji i koreografiji Krunislava Simića, koja je premijerno obnovljena u oktobru 2018.

Pre zvaničnog dela programa uručenja, pozdravnom rečju se obratio Toni Ranđelović, direktor Baleta Srpskog narodnog pozorišta. Potom se publici obratila Marija Bajčetić, predsednica UBUS-a koja je zahvalila SNP-u što je omogućilo da uručenje bude upriličeno na velikoj sceni. Nagrada se sastoji iz plakete, diplome i novčanog iznosa. Nagrade UBUS-a se dodeljuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Predsednica žirija Dalija Imanić Savić je pročitala obrazloženje, a potom je tročlani žiri uručio nagradu Andreju Kolčerijuu.

Obrazloženje:

– Dugi niz godina Kolčeriu potvrđuje svoju izuzetnu klasičnu i neoklasičnu tehniku, svoj vanredan osećaj za partnerstvo kao i retku zrelost i promišljenost u pristupu ostvarivanja svojih uloga. I ovoga puta bili smo svedoci njegove harizme i jake scenske ličnosti koja prelazi rampu i ne ostavlja publiku ravnodušnom. Preciznost i lakoća u izvođenju svih zahtevnih tehničkih deonica dokazuje nam da je reč o vrsnom klasičnom igraču koji će sa pravom poneti nagradu “Nataša Bošković”.

Foto: SNP / A. Ramadanović