Početna Kultura Prvi međunarodni filmski festival “Dan pobede” u sklopu Festivala evropskog i nezavisnog...

Prvi međunarodni filmski festival “Dan pobede” u sklopu Festivala evropskog i nezavisnog filma

0

U sklopu ovogodišnjeg Festivala evropskog i nezavisnog filma, koji će u Kulturnom centru Novog Sada biti održan od 4. do 28. decembra ove godine, biće organizovan i prvi međunarodni filmski festival pod nazivom Dan pobede.

Nova manifestacija pokrenuta je u čast jubileja, 75 godina pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Trebalo je da bude održana 9. maja, ali je odložena zbog pandemije kovida-19.

Incijativa je potekla od Tesla global foruma, manifestacije koja se godinama održava u Novom Sadu i u saradnji sa Kulturnim centrom grada. Namera je da se održava svake godine u maju, u čast Besmrtnog puka, događaja koji se u mnogim zemljama održava u znak sećanja na žrtve nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu.

Biće posvećen filmovima sa ratnom tematikom, a od naredne godine, osim u Novom Sadu, paralelno će biti organizovan u Istočnom Sarajevu i Budvi.

Novi filmski festival pokreće se uz podršku Grada Novog Sada-Gradske uprave za kulturu i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Medijski pokrovitelj je Radio televizija Vojvodine.

Svečano otvaranje prvog filmskog festivala DAN je u petak, 4. decembra, u 12 časova, u Kulturnom centru Novog Sada.

Festival će trajati do 11. decembra ove godine, a zastupljeni su poznati i nagrađivani filmovi domaće, ruske i češke kinematografije.

Svečano otvaranje posvećeno je Branku Ćopiću i njegovoj literaturi koja je poslužila za snimanje nekoliko filmskih klasika. Projekcijom filma „Gluvi barut“ biće odata i počast nedavno preminulom glumcu Mustafi Nadareviću.

Izvor: RTV
Foto: PIxabay