Početna Kultura Prvih pet godina Novosadskog duvačkog kvinteta ispraćeno aplauzima

Prvih pet godina Novosadskog duvačkog kvinteta ispraćeno aplauzima

0

Novosadski duvački kvintet (6)

Pred brojnim kolegama, muzičkim pedagozima, operskim pevačima, i zainteresovanom publikom, sinoć je u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada (KCNS), svoju petogodišnjicu rada, obeležio Novosadski duvački kvintet (NSDK) u Svečanoj sali Magistrata.

Novosadski duvački kvintet (5)

Simboličnim povodom, o datumu kada su prvi put nastupili NSDK koji sačinjavaju flautistkinja Ksenija Mijatović, oboistkinja Veronika Antunović; klarinetist, Kristijan Boroš; fagotist Nemanja Mihailović i na horni Mirko Marić, uz prijatelje i saradnike pijaniste Slobodanku Stević i Aleksandra Gligića koji sačinjavaju “Ingmar duo”, violončelistu Marka Miletića i hornistu Igora Lazića, repertoarski su proslavili svoju petogodišnjicu postojanja izvođenjem čak tri premijerna dela pred Novosađanima: “Think of…” mladog kompozitora Davida Mastikose (posvećeno NSDK); Sekstet op.6 za duvački kvintet i klavir, Ludwiga Thuille-a; te Geršvinovu “Rapsodiju u plavom” u transkripciji za duvački kvintet Ernsta Thilo Kalke-a. Uz ova dela, izvedena je i “Muzička šala kv.522”, Volfganga Amadeusa Mocarta, te transkripcija “Koncerta za dva klavira i gudački orkestar”, kompozitorke Ivane Vojnović.

Novosadski duvački kvintet (4)

Odlučili smo se da malo i sami istražimo svet orkestarskih i kamernih partitura, i s toga smo ukombinovali u ovovečernji program transkripcije kompozicija, koje u “originalu” izvode drugačije kamerne formacije. U svakom slučaju, tokom rada sa jednakim zadovoljstvom pristupamo partiturama bez obzira na epohu, stil… Ideja za repertoar ovog koncerta bila nam je da muziciramo sa prijateljima koji su nam pomagali u dosadašnjem radu – rekla je flautistkinja, Ksenija Mijatović.

Novosadski duvački kvintet (3)

Inače, svaki od petoro članova NSDK, kao i većina profesionalnih muzičara iz oblasti tzv. neangažovane odnosno klasične muzike, ima široko polje rada i delovanja, te je u tom smislu, sinoćne svečare, “u svakodnevnom životu” moguće videti i međ’ članovima orkestra Opere Srpskog narodnog pozorišta, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, orkestra “Camerata academica”, Beogradske filharmonije, orkestra “Orfelin”, Muzičke škole “Isidor Bajić” i novosadske Muzičke akademije.

Novosadski duvački kvintet (2)

Novosadski duvački kvintet (1)

Novosadski duvački kvintet (9)

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Milica Stojanac