Početna Kultura “Putevima žena”: Lansirana aplikacija koja vas upoznaje s Novim Sadom kroz priče...

“Putevima žena”: Lansirana aplikacija koja vas upoznaje s Novim Sadom kroz priče o znamenitim ženama

0

Žene koje su obeležile istoriju Novog Sada, Vojvodine, Srbije pa i ovog dela Evrope a koje, uglavnom, nemaju spomen-obeležja u našoj sredini, ‘zaživele’ su u novoj turističko-kulturnoj aplikaciji.

Reč je o aplikaciji “Putevima žena” koju je osmislila i javnosti nedavno predstavila organizacija IRIDA – Inicijativa za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažman.

“Putevima žena” je aplikacija za mobilni telefon koja vas vodi u šetnju po Novom Sadu, po lokacijama na kojima su živele i radile istaknute žene, istovremeno vas informišući o njima i njihovim životnim dostignućima.

To je način da se ove žene sačuvaju od zaborava, da nove generacije uvide značaj tzv. “ženske istorije” to jest sve ono što su žene stvorile u prošlosti, a nije dovoljno vidljivo.

U petak, 15. jula u Novom Sadu će biti organizovana javno vođena šetnja po ovim lokacijama tokom koje će posetioci moći da saznaju više o životima žena koje su obeležile prošlost Novog Sada i Srbije.

Šetnja počinje u 19 časova, a mesto okupljanja je ispred Sinagoge (Jevrejska 11).

Žene koje ćete upoznati kroz ovu aplikaciju i šetnju Novim Sadom su Mileva Marić, poznata matematičarka, Marija Trandafil i Dafina Natošević, velike dobrotvorke, Judita Horovic, prva novosadska preduzetnica, trgovkinja iz XIX veka, Savka Subotić, Eržika Mičetakova, Milica Tomić, književnice i prevoditeljke, sestre Milica i Anka Ninković, naše prve socijalistkinje, Jelica Belović Bernadžikovska, etnografkinja i feministkinja.

Dostignuća ovih žena uglavnom nam nisu poznata i u javnom prostoru nema mnogo podsećanja na njih. Spomen obeležje ima kuća Mileve Marić u Kisačkoj 20, a po Mariji Trandafil zove se trg kod Nikolajevske crkve u Novom Sadu. Većina lokacija na kojima su živele i radile ove žene nema dostojna i adekvatna spomen-obeleležja.

“IRIDA je, tim povodom, Gradu Novom Sadu predložila da zajednički obeleže ove lokacije i da Grad Novi Sad tako doprinese kulturi sećanja na istaknute žene. Prvi razgovori na ovu temu sa gradskim vlastima su već obavljeni, očekujemo nastavak komunikacije i nadamo se pozitivnom ishodu. Saradnja sa Kancelarijom Evropske prestonice kulture (EPK) je uspostavljena pa će priče o ovim ženama biti deo kulturne ponude u okviru EPK aktivnosti. IRIDA će aplikaciju dopunjavati pričama o znamenitim ženama iz drugih gradova Vojvodine, Srbije a potom i Evrope”, navodi se u saopštenju.

Aplikaciju je moguće skinuti na Google Play-u i na App Store-u.

Izvor. 021.rs
Foto: Printscreen