Početna Kultura Retrospektiva filmova posvećena radu Želimira Žilnika na festivalu u Lisabonu

Retrospektiva filmova posvećena radu Želimira Žilnika na festivalu u Lisabonu

0

{{de|15. [[:w:de:GoEast|GoEast Festival]], Wiesbaden 2015: Der s

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Lisabonu “Doclisboa ’15”, koji će biti održan od 22. oktobra do 1. novembra, biće predstavljena retrospektiva posvećena radu režisera Želimira Žilnika. Žilnik će u Lisabonu predstaviti retrospektivu posvećenu njegovim delima, u partnerstvu sa Portugalskom kinotekom, saopštili su danas organizatori Festivala. Žilnik je bio vodeća figura u takozvanom “crnom talasu” jugoslovenskog filma, koji karakteriše netradicionalan pristup filmskoj produkciji i kritička analiza tadašnjeg društva, navodi se u saopštenju.
Njegov rad, kako se ističe, pruža istorijski pregled poslednjih 50 godina i prostora nekadašnje Jugoslavije, ne samo baveći se političkim, društvenim i teritorijalnim promenama, već i dovodeći u pitanje teritorijalne principe i načelo identiteta Evrope.
Ovogodišnji Međunarodni filmski festival u Lisabonu predstaviće i tematsku restrospektivu pod naslovom “Ne bacam bombe, već pravim filmove – Predstavljanje terorizma”, u okviru koje će biti prikazan veliki broj filmova koji postavljaju problem terorizma kao prevashodni izazov za zajednice, ali i za film. Program Festivala će obuvatiti i fokus na Grčku, sa ciljem da se kroz film prikaže ne samo istorija te zemlje i njena sadašnjost, već i evropska raskršća, u vremenu koje karakteriše neposredno preispitivanje odnosa moći izmedju zemalja i naroda, navodi se u saopštenju.

Autor: Tanjug
Foto: wikipedia