Početna Kultura Sajt i fejsbuk strana Gradske biblioteke: Tehnologija u službi ljubitelja pisane reči

Sajt i fejsbuk strana Gradske biblioteke: Tehnologija u službi ljubitelja pisane reči

0

Gradska biblioteka u Novom Sadu uvek je u službi svojih korisnika, a u izboru usluga koje nudi, posećenosti i pomoći korisnicima nimalo ne zaostaje njen veb-sajt gbns.rs.

Sajt predstavlja portal, na kojem se nalaze sve informacije o radu i postojanju biblioteke, a za pitanja i savete moguće je obratiti se bibliotekarima lično, putem veb-sajta, imejla, telefona, servisa „Pitajte bibliotekara“ ili Fejsbuk stranice „Gradska biblioteka u Novom Sadu“. Odgovori se, takođe, mogu pronaći i u opciji „Često postavljana pitanja“.

Na veb-sajtu biblioteke dostupne su i informacije koje se odnose na aktivnosti, najave događaja, podaci o ograncima, novim naslovima, preporuke za čitanje, galerija fotografija i video-zapisa, kao i povezanost sa Jutjub-kanalom i zvaničnom Fejsbuk stranicom biblioteke. Na početnoj stranici veb-sajta je i svima dostupan elektronski katalog za pretragu knjiga, koji je dobio nov izgled i nove funkcionalnosti.

Personalizacija pretraživanja otvaranjem veb-naloga je nešto potpuno novo

– Nova verzija elektronskog kataloga Gradske biblioteke u Novom Sadu pruža dobro korisničko iskustvo i više mogućnosti u odnosu na prethodnu – otkriva bibliotekar-informatičar Neda Babić. Pored standardnih opcija, jednostavnog i naprednog pretraživanja, na njegovoj početnoj stranici predstavljene su i različite kolekcije – nove knjige, preporuke bibliotekara, knjige na stranim jezicima i slično. Za rezultate pretraživanja moguće je koristiti više filtera – lokaciju, jezik, godinu izdanja, i tako dobiti precizniju informaciju. Recimo, interesuje vas koji od 28 ogranaka Gradske biblioteke, konkretno u vašem delu grada, ima naslov koji tražite ili vam je potrebno izdanje isključivo iz određene godine. Sve informacije možete dobiti korišćenjem mnogobrojnih opcija u elektronskom katalogu, a mi smo otvoreni za sva pitanja, savete i bilo koju vrstu komunikacije.

Personalizacija pretraživanja otvaranjem veb-naloga je nešto potpuno novo.

– Otvaranje veb-naloga obavlja se ličnim dolaskom u biblioteku i pomoću aktivne imejl-adrese – objašnjava Neda Babić. – Njegovim aktiviranjem dobijate brojne mogućnosti – formiranje svoje police knjiga, informacije o trenutnom zaduženju, spisak naslova koje ste već čitali, mogućnost da samostalno, od kuće, produžite zaduženja… Trenutno je u izradi i mogućnost rezervacije naslova preko veb-naloga.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay