Početna Kultura Samostalna izložba indijskog umetnika Sirađa Saksene

Samostalna izložba indijskog umetnika Sirađa Saksene

0

13

Samostalna izložba slika i kolaža “Singular in Plural“ indijskog umetnika Sirađa Saksene biće otvorena 15. maja u 19 časova u Galeriji „Podrum“ u Apolo centru. Ova veoma zanimljiva postavka moći će se pogledati do 25. maja, a ona će biti prvi program u okviru projekata međunarodne saradnje Udruženja umetnika “LUMENS” čiji se rad zasniva na razvoju i promociji likovne umetnosti. Izložbu će otvoriti Mr Danilo Vuksanović.

Na izložbi će biti prikazano više od trideset slika različitih formata, rađenih tehnikom akrilik na platnu i ručno rađenom papiru, kao i radovi na kojima je umetnik eksperimentisao sa tekstilom (fabric-art).

Takođe, u okviru “Noći muzeja”, 16. maja, u istom prostoru održaće se likovno kreativna radionica “Krugovi” za decu koja će stvarati tehnikom kolaža, uz prisustvo autora i dve novosadske umetnice Jelene Bjelice i Jasmine Diklić, na temu “Likovnost indijskih ornamenata”, takođe u organizaciji Udruženja umetnika “LUMENS”. U radionici će učestvovati i mališani iz Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici kao i deca iz Humanitarnog centra Novog Sada.

Glavna ideja i cilj programa je da se novosadskoj publici predstave umetnici iz dalekih i zanimljivih zemalja sa specifičnim kulturnim obeležjima,ali i da se gostima prezentuje naša umetnost i kultura, promoviše Novi Sad i Petrovaradinska tvrđava, i ostvari kvalitetna saradnja i kontakti.

Sirađ Saksena je jedan od onih savremenih indijskih umetnika koji neguje individualnu estetsku viziju, artikulišući i šireći je tako što isprobava mnoge žanrove i materijale. On slika, bavi se keramikom i pravi umetnička dela od tekstila. Svaki materijal koji on koristi za ekspresiju i dalje istraživanje dolazi do punog izražaja u njegovom delu. Njegova umetnost je umetnost afirmacije, svetla tačka u svetu koji je svet nasilja i kiča, umetnost koja dovodi do mira i razmišljanja.

Autor i foto: NsHronika.rs