Početna Kultura Šekspir u Čortanovcima od 25. do 30. juna

Šekspir u Čortanovcima od 25. do 30. juna

0

Milivojevic_Nikita_pokr
Direktor Šekspirovog festivala u Čortanovcima, reditelj Nikita Milivojević najavio je da će drugo izdanje te manifestacije, od 25. do 30. juna, “u prelepom, gotovo nadrealnom prostoru Vile Stanković ponuditi publici ono što ne može da se vidi baš svaki dan”.
Milivojević, koji je i inicijator festivala, rekao je da je ta ideja počela da se razvija kada je gostovao u Londonu 2012. na Kulturnoj olimpijadi sa svojom režijom Šekspirovog “Henrija šestog” u izvođenju Narodnog pozorišta. On je podsetio da je ta predstava imala zaista veliki uspeh i da se zahvaljujući tome nastavio kontakt sa ljudima iz čuvenog Glob teatra, na čijoj je sceni igrana. “Nekako se sve brzo i srećno sklopilo, pozvao sam ih ovde, videli su prostor i potpuno se oduševili. Prostor je nadrealan. Onda smo počeli da radimo zajednički na ideji festivala. Naravno da je za početak projekta bila vrlo važna pomoć takve institucije kakav je Glob”, istakao je on.
Glob je prošlog leta sa svojim “Hamletom” otvorio prvi Šekspirov festival u Srbiji. Ove godine biće izvedene četiri predstave u glavnom programu, uz interesantne sadržaje u pratećem programu. “Pokušavam da predstave koje dolaze budu nešto što zaista nemate prilike često da vidite, u smislu da su vrlo kvalitetne, ali i da su retke, da dolaze iz zemalja sa čijom kulturom se ne srećete svaki dan”, istakao je direktor festivala.
Belorusko slobodno pozorište iz Minska izvešće “Kralja Lira” u režiji Vladimira Ščerbanja. “Tvrdim da boljeg Šekspira nisam gledao. To prosto ne treba propustiti”, naglasio je Milivojević. Pozorišna grupa “Katatonija” iz Teherana gostovaće sa “Magbetom” u režiji Hosejna Nošira. “Već 20 godina imam želju da se upoznam sa iranskim pozorištem. Iranski film je nešto vrlo, vrlo posebno, ali sam stalno mislio – a šta u Iranu ima od pozorišta i evo prvi put dovodimo jednu nezavisnu trupu iz Teherana da ovde igra svog Magbeta”, istakao je on. Narodno pozorište Bitolj dolazi sa “Otelom”, a reditelj je umetnik iz Slovenije Dijego de Brea. “Sa našim gostima iz Makedonije postoji već bratski odnos. Oni imaju svoj Šekspirov festival, pa sarađujemo i jedni druge podržavamo”, rekao je Milivojević.
Napominjući da je uvek dobro da jedan festival ima i svoju produkciju, najavio je da se već ove godine kreće sa tim i da on režira “Perikla”, Šekspirov komad koji u Srbiji nikada nije igran. Na pitanje zašto je izabrao baš “Perikla”, odgovorio je da je “uvek imao posebnu ljubav prema tekstovima koji nisu mnogo rađeni, a naročito prema tekstovima koji nikada nisu rađeni”. “Pokušavate da otkrijete šta je to, zašto nisu rađeni. Šekspir je Šekspir, a onda imate četiri njegova poslednja komada, koji su najmanje igrani i taj redosled je vrlo zanimljiv: Perikle, Zimska bajka, Simbelin i na kraju Bura. Ta četiri teksta, kada ih čitate zajedno, imaju dosta sličnosti. Svi su potpuno neverovatni i liče na bajke”, rekao je on.
“Kao da nemaju sve ono što mi mislimo da je najbolje kod Šekspira. Dati su sa jednom gotovo naivnošću, ponekad sa nedoslednošću u događajima, ali su neverovatno zabavni zbog količine nadrealnog u njima, koja se meni jako dopada”, otkrio je reditelj. Kako je dodao, “moguće je da to ide s godinama, da čovek počne da voli stvari koje su prepune tako neverovatnih događaja”. “S druge strane, moram priznati da poslednjih godina imam utisak da svi mi živimo u nekoj bajci, u kojoj je sve moguće, koja je prepuna neverovatnih događaja. Možda bi to bio osnovni razlog zašto se “Perikle” odjednom pojavio kao nešto što me jako interesuje”, zaključio je on.
Gimnazijalci iz Isidorine u pratećem programu
Predstavu sprema sa ansamblom Šabačkog pozorišta. “Iskustvo mi govori poslednjih godina da manje sredine mogu mnogo ozbiljnije da rade. Nemam više strpljenja da razmišljam da li će glumci doći ili ne na probu, gde su, šta snimaju. Šabački ansambl znam već godinama i sa njima se u principu dogovorim za dva dana, a inače gubim po dva meseca samo na dogovore u većim institucijama”, primetio je Milivojević.
On je dodao da se raduje što će u pratećem programu imati predstavu iz Novog Sada “Kako vam drago”, koju igraju gimnazijalci i to na engleskom jeziku. “Verovatno sam posebno osetljiv na tinejdžere pošto imam ćerku koja je tih godina. Shvatio sam da, sem noćnih izlazaka koji su redovna briga svih roditelja, postoji nešto toliko divno, da neka deca pokušavaju da igraju Šekspira na engleskom. Njih sam otkrio u gimnaziji “Isidora Sekulić” i pozvao sam ih da budu naši gosti”, istakao je Milivojević.

Autor:021