Početna Kultura “Seljačka opera” prva premijera Novosadskog pozorišta u novoj sezoni

“Seljačka opera” prva premijera Novosadskog pozorišta u novoj sezoni

0

Prva premijera Novosadskog pozorišta/Újvidéki színház u novoj sezoni je “Seljačka opera”, prema tekstu savremenog mađarskog pisca Bele Pintera, a u režiji Atile Keresteša.

Muziku za ovo ostvarenje napisao je Benedek Darvaš.

Reditelj Atila Keresteš navodi da je “Seljačka opera” zasnovana na arhaičnoj priči, u kojoj se klasične teme, poput incesta i rodoskrvnog roditeljstva, suprotstavljaju motivima iz mađarskih narodnih balada. Narativ je od početka do kraja praćen muzikom, koja se zasniva na mešavini mađarskih narodnih pesama sa područja Transilvanije, baroknog prizvuka, klasike, kantija i roka.

U “Seljačkoj operi” igraju: Bence Salai, Blanka Dieneš, Terezia Figura, Arpad Mesaroš, Gabor Pongo, Judit Laslo, Daniel Husta, Emina S. Elor i Gergelj Kali.

Nakon ove predstave, planirano je da se u ovoj sezoni na repertoaru nađe još pet novih projekata: Nosorog (pisac: Ežen Jonesko; režija: Nikita Milivojević), Paravani (Žan Žene; Dino Mustafić), Bludni dani kuratog Džonija (Filip Grujić; Jovana Tomić), zatim Mefisto (Klaus Man; Peter Telihaji) i Neron, krvavi pesnik (Deže Kostolanji).

Premijera je 21. septembra, dok je prva repriza u utorak, 22. septembra. Predstava počinje u 19 časova.

Izvor: 021
Foto: Novosadsko pozorište