Početna Kultura “Serbia Fashion Week”: Modom razvijamo kulturu i privredu u Srbiji

“Serbia Fashion Week”: Modom razvijamo kulturu i privredu u Srbiji

0

SFW

Na današnjoj konferenciji za novinare u Svečanoj sali Gradske kuće, organizatori “Serbia Fashion Week” su predstavili šta sve posetioce očekuje na jedinoj licenciranoj nedelji mode u Srbiji, koja počinje 21. apila i traje do 27. aprila.

Učesnici konferencije bili su: predsednica festivala “Serbia Fashion Week”-a Svetlana Horvat, gradski odbornik za kulturu Vanja Vučenović i pomoćnik direktora Turističke organizacije Novog Sada Radovan Jokić govorili su o tome zbog čega je “Serbia Fashion Week” (SFW) jedan od najvećih kulturnih i privrednih potencijala grada Novog Sada, ali i Srbije. Vanja Vučenović je izrazio zadovoljstvo da je Novi Sad i ove godine središte mode i kulture i naznačio da je u saradnji sa “SFW”-om ostvareno ono što drugi gradovi nisu uspeli. Radovan Jokić je istakao da će Turistička organizacija zajedno sa “SFW”-om nastojati da ispuni tri glavna turistička zadatka manifestacije i grada, a to su: biti poželjan, vidljiv i pristupačan. Svetlana Horvat se zahvalila novinarima i gradu na podršci, jer bez nje “SFW” kao veliki dugoročni projekat, ne bi bio toliko uspešan.

SFW2

Događaj su uveličali i domaći modni kreatori Marina Mićanović, Vasilije Kovačev i Danijela Božić koji će izlagati svoje kreacije na predstojećoj nedelji mode u “Kongresnom centaru, Novosadskog sajma”. “Serbia Fashion Week” će ugostiti više od 50 svetskih i domaćih modnih dizajnera, neki od internacionalnih dizajnera koji će učestvovati su: Emerik Fransoa (Eymeric François) oficijelni član Federacije visoke mode u Parizu; Ozlem Suer iz Turske, poznata po tome što je kreirala za Meg Rajan i Dženifer Lopez; kreatorka iz Mađarske Miklya Eva, Elena Antoniades, dizajnerka iz Londona koja oblači Anu Ivanović, Džoan Kolins, Serenu Vilijams, Tamaru Eklston, Džilijan Anderson, Mel B…

Takođe, najprepoznatljivija imena domaće modne scene imaće svoje revije u okviru nacionalne nedelje visoke mode: Marija Šabić, Zvonko Marković, Bata Spasojević, Mladen Milivojević Baron, Boško Jakovljević, Vasilije Kovačev, Danijela Božić, Marina Mićanović i drugi.

U okviru aprilskog “Serbia Fashion Week”-a osim revija domaćih i stranih dizajnera, na nacionalnoj nedelji mode će biti održane brojne kulturne manifestacije i besplatni edukativni seminari: “Digitalni trendovi, društvene mreže i njihovo korišćenje u modnoj industriji” 22. aprila od 11 časova, Inglotov seminar o šminkanju 23. aprila od 11 h, seminar o modnoj fotografiji koju će održati strit-stajl fotograf i osnivač je popularnog internacionalnog pariškog strit-stajl bloga Nabil Kenum 25. aprila od 11 časova, seminar “Hair Style by Unitech” 26. aprila od 14 časova. U nedelju 26. aprila od 16 časova će biti organizovana promocija knjige „Studija mode” dr Ive Jestratijević, 27. aprila od 11 časova će biti seminar Fashion Engineering School Belgrade na kojoj će prof. Ina Jadranski predstaviti metode procesa stvaranja odevnih predmeta.

SFW3

Jedan od zadataka festivala je da bogatim programom i raznovrsnim kulturnim sadržajima dovede turiste iz Evrope i na taj način pomogne još boljem razvoju turizma u našem gradu i zemlji. Predstojeći “Serbia Fashion Week” će uveličati i strani turisti iz Belgije, Mađarske, Francuske, Švedske, Španije, Velike Britanije.

“Serbia Fashion Week“ je organizator konkursa evropskog takmičenja za mlade dizajnere. Stručni žiri, sastavljen od predstavnika Nacionalne Komore za modu Srbije i međunarodnih stručnjaka iz modne industrije je od preko 100 prijavljenih izaberao polufinaliste. Među takmičarima su bili dizajneri iz Crne Gore, Španije, Rusije, Belorusije, Ukrajine, Češke, Poljske, Mađarske, Italije, Holandije, Belgije Slovenije, Švedske, Irske, Bugarske, Kirgistana, Amerike i Francuske. Finale konkursa će biti 25. aprila, a do tada, takmičari moraju da naprave i prezentuju jedan od modela kojim su se prijavili za takmičenje. Prva tri mesta očekuju vredne nagrade kao što je izlaganje svog modela i svojih pet skica na “Serbia Fashion Week”-u. Dizajner koji osvoji prvo mesto će moći besplatno da predstavi kolekciju na najvećem svetskom modnom festivalu mladih talenata „Fashion Clash“ u Holandiji.

SFW4

Kao i dosada i na ovom “Serbia Fashion Week”-u posetioci će imati priliku da vide “Shoow room” koji će, po broju izlagača i kupaca iz regiona i Evrope, biti najveći do sada. S obzirom na to da je “Serbia FashionWeek” ostvario veliki uspeh u oktobru ukazala se velika potreba da manifestacija “Shoow room” na jesen preraste u Sajam mode Srbije.

Cilj ovog događaja je podrška domaćim dizajnerima u distribuciji njihovih brendova na inostrana tržišta.
Nacionalna Komora za Modu Srbije je dobila licencu posredstvom European Fashion Council za održavanje nacionalne nedelje mode – “SERBIA FASHION WEEK”, koji ima cilj da doprinese razvoju kulture i privrede u našoj zemlji i potencira povezivanje domaće modne scene (industrije) sa tržištima u Evropi i vodećim centrima mode u svetu. Zahvaljujući kvalitetnim međunarodnim partnerstvima, “SFW” privlači pažnju celog sveta i aktivno utiče na podizanje imidža zemlje, ne samo kao modnog centra, već i kao važne kulturne i turističke destinacije.

SFW5

SFW1

Autor i foto: Ivana Knežević