Početna Kultura Seviljski berberin prvi put u sezoni u SNP-u

Seviljski berberin prvi put u sezoni u SNP-u

0

Nakon skoro godinu i po dana od poslednjeg izvođenja u decembru 2017. godine, Seviljski berberin će biti izveden prvi put u ovoj sezoni u četvrtak, 16. maja, na velikoj sceni SNP-a „Jovan Đorđević“ s početkom u 19 časova.

Kao trijumf Rosinijevog genija (komponovao ga je za trinaest dana), Seviljski berberin je najbriljantniji ali i poslednji izdanak opere bufo. Radost muziciranja glavna je odlika njegovog stila i misao vodilja u njegovom stvaralaštvu. Kao nadaren kompozitor i entuzijasta koji je stvorio sopstveni stil, Rosini se okušao na svim područjima, od opere do sakralne muzike i instrumentalnih kompozicija, osetivši puls vremena, svoje najpoznatije i najizvođenije delo, ispunio je neangažovanim veseljem, jednostavnom melodijom, komičnim sadržajem i likovima, majstorski ocrtani i tako karakteristični da postaju gotovo simboli. Rozina je prkosna i odlučna, berberin Figaro je lukav i vešt, grof Almaviva zaljubljen je u lepu Rozinu, stari doktor Bartolo nadmen i rešen da oženi Rozinu, Don Bazilio je sklon spletkarenju. Libreto je napisao Čezare Sterbini, prema istoimenoj komediji Pjera Ogistena Karona de Bomaršea.

Režiju potpisuje Ivica Klemenc, scenografiju Dalibor Tobdžić, kostimografiju Mirjana Stojanović Maurič. Dirigent je Aleksandar Kojić, Hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović, a u ulogama su solisti: Saša Štulić (Grof Almaviva), Nebojša Babić (Bartolo), Jelena Končar (Rozina), Vasa Stajkić (Figaro), Goran Krneta (Bazilio), Verica Pejić (Berta), Branislav Stankov (Fjorelo). Učestvuju članovi muškog Hora i Orkestar Opere SNP-a.

Seviljski berberin biće izveden 29. juna na Letnjoj pozornici na Paliću, više o gostovanju na: https://www.snp.org.rs/?p=21457

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a i važe redovni popusti.

Foto: SNP/M. Polzović