Početna Gradske teme Izgradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice počinje do kraja godine

Izgradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice počinje do kraja godine

0

Ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do Subotice, potpisan je juče u Pekingu, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.

Taj i ugovor o kreditu potpisani su sa kineskom Eksim bankom.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da je deonica Novi Sad-Subotica treća deonica brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, duga 108,2 kilometra, za čiju izgradnju je prošle godine potpisan komercijalni ugovor sa konzorcijumom kineskih kompanija Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani i Čajna rejlvej internešenel, vredan 1,16 milijardi dolara.

“Za ovu deonicu je najvećim delom pripremljena tehnička dokumentacija, a očekujemo da krajem godine počnu radovi, koji će trajati oko dve i po godine”, rekla je Mihajlović.

Potpisan i ugovor o izgradnji autoputa Preljina-Požega na Koridoru 11

Deonica Preljina-Požega duga je 30,9 kilometara, a vrednost radova, koje će izvoditi kineska kompanija ČČ je 450 miliona evra.

“Na ovoj deonici u toku su pripremni radovi, država je završila eksproprijaciju, spremila tehničku dokumentaciju, prave se kampovi u blizini Lučana. Potpisivanjem finansijskog ugovora stiču se uslovi da započnu radovi na izgradnji. Početkom leta biće puštena u saobraćaj deonica od Obrenovca do Preljine, dužine 103 kilometra, do kraja godine završavamo i deonicu Surčin-Obrenovac, a paralelno krećemo izgradnju nastavka ovog auto-puta, od Čačka do Požege”, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da je taj auto-put važan ne samo za brži razvoj zapadne Srbije i povezivanje tog kraja sa Beogradom, nego i za povezivanje Srbije sa regionom.

“Kod Požege će se ukrštati autoput Beograd-Sarajevo i Koridor 11 ka Crnoj Gori, a kod Čačka, preko Moravskog koridora, biće povezan Koridor 11 sa Koridorom 10”, navela je Mihajlović.

Izvor: 021
Foto: Pixabay