Početna Kultura “Šezdesete-podsećanje”: Zbirka tapiserija “Ateljea 61” u Muzeju Vojvodine

“Šezdesete-podsećanje”: Zbirka tapiserija “Ateljea 61” u Muzeju Vojvodine

0
Etelka Tobolka - prva direktorka Ateljea 61
Etelka Tobolka – prva direktorka Ateljea 61

U okviru jubilarne godine za Ustanovu za izradu tapiserija “Atelje 61”, poklonicima tapiserijske umetnosti, tapiseristima i umetnicima koji su se sporadično bavili tapiserijom, te onima ostalih likovnih vokacija, “Atelje 61” će se obratiti postavkom “Šezdesete-podsećanje”, autorke, kustoskinje, Goranke Vukadinović, 29. marta, u utorak, u 19 časova u Muzeju Vojvodine, kada će izložba biti otvorena.

Osnivač Ateljea 61 - čuveni novosadski i jugoslovenski slikar Boško Petrović
Osnivač Ateljea 61 – čuveni novosadski i jugoslovenski slikar Boško Petrović

Izložbom će biti prikazane tapiserije tkane i izvedene u “Ateljeu 61”, šezdesetih godina XX veka, sa intencijom da se postavkom prikaže geneza nastanka i razvoja tapiserijskog medija kao potpuno nove vizuelne umetnosti na tlu bivše Jugoslavije. Tih šezdesetih godina izvezeno je čak 150 tapiserija, što govori u prilog, zainteresovanosti i zaintrigiranosti umetnika da eksperimentišu i iskazuju se u mediju, koji je za njih do tada bio nepoznat.

Jovan Kratohvil, Kompozicija I, 1962.
Jovan Kratohvil, Kompozicija I, 1962.

Neke od ovog impozantnog broja tapiserija potpisuju i Ilija Bašičević- BosiljBoško PetrovićStojan Ćelić, Dragutin Cigarčić, Boško Karanović, Milan Konjović, Mladen Srbinović, Etelka Tobolka, Jovan Soldatović, Ankica Oprešnik, ali i čitav niz slovenačkih autora, među kojima i Franc Slana, Lojze Spacal i Janez Bernik.

Boško Petrović, Ljudi, 1963.
Boško Petrović, Ljudi, 1963.

Izložba će prikazati tapiserije iz Zbirke tapiserija “Atelje 61”, Muzeja grada Novog Sada, Osnovne škole “Svetozar Marković Toza”, te privatnih kolekcija i biće otvorena do 7. aprila 2016. godine u Muzeju Vojvodine.

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Atelje 61