Početna Kultura “Šidijanke Save Šumanovića” od danas u Galeriji Matice srpske

“Šidijanke Save Šumanovića” od danas u Galeriji Matice srpske

Gostujuća izložba Galerije slika “Sava Šumanović” u Šidu “Šidijanke Save Šumanovića“, biće otvorena danas, 6. juna u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1.

Na otvaranju će govoriti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Vesna Burojević, autorka izložbe i direktorka Galerije slika “Sava Šumanović” u Šidu i dr Lidija Merenik, istoričarka umetnosti.

Galerija Matice srpske i Galerija slika “Sava Šumanović” u Šidu već nekoliko godina sarađuju na realizaciji programa po- svećenih predstavljanju i tumačenju stvaralaštva slikara Save Šumanovića, a ova saradnja je nastavljena izložbom Šidijanke Save Šumanovića. Monumentalni Šumanovićev ciklus Šidijanke (Kupačice) koji se u celini čuva u Galeriji slika “Sava Šumanović” u Šidu, pripada poznoj fazi stvaralaštva Save Šumanovića, kada je umetnik naslikao svoja najzrelija dela. Šidijanke se opravdano smatraju najvišim dometima umetničkog stvaralaštva i nacionalne likovne umetnosti. Ciklus Šidijanke je prvi put izložen u celini na izložbi Šidijanke Save Šumanovića, u okviru 17. Memorijala Save Šumanovića u Šidu u maju 2017. godine, a u Galeriji Matice srpske je prilagođen prostoru, s akcentom na multiplikaciji ženskih likova i karakteristikama koje ga čine jedinstvenim.

Dvadeset i četiri izabrane kompozicije iz ciklusa Šidijanke će omogućiti posetiocima da sagledaju nameru umetnika i suštinsko značenje ovog izuzetnog likovnog ostvarenja.

Izložbu prati katalog Šidijanke Save Šumanovića sa tekstovima Vesne Burojević i dr Lidije Merenik i reporodukcijama izloženih dela. Takođe, publici će tokom izložbe biti dostupna i naučna monografija Sava Šumanović. Šidijanke – velika sinteza i otkrovenje nove stvarnosti autorke dr Lidije Merenik, u izdanju Galerije slika “Sava Šumanović”.

Otvaranje izložbe je u 20 časova. Postavka se može pogledati do 1. avgusta.

Izvor i foto: GMS

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here